Close
A jövő hónaptól már nem lehet egyedül túrázni ezekben a nemzeti parkokban

A jövő hónaptól már nem lehet egyedül túrázni ezekben a nemzeti parkokban

Megtiltják az egyéni túrázást Nepál nemzeti parkjaiban, állítólag azért, hogy nagyobb biztonságban legyenek az utazók.

Miután a turisták gyakran tévednek és tűnnek el Nepál hegyein, és az országról az a kép alakult ki, hogy veszélyes, a turisztikai hivatal úgy döntött, új szabályt hoz, ami viszont a helyiekre nem, csak a külföldi turistákra vonatkozik, túratapasztalattól függetlenül.

A nemzeti parkokba, mint ahová például az Annapurna-hegység körüli 240 kilométeres útvonal is tartozik, nem lehet belépni kísérő nélkül, de a nemzeti parkokon kívül, például Katmandu városának környékén továbbra is indulhatnak egyéni túrákra a látogatók.

Yak Kharka faluja az Annapurna-körön

2017-ben már hoztak egy hasonló szabályt, de az csak az egyéni hegymászást tiltotta meg Nepál hegyein, így a Himaláján is.

A világ tíz legmagasabb hegye közül nyolc legalább részben Nepálban található, és minden évben érkeznek hírek halálos balesetekről, melyeket lavinák, hóviharok és magaslati betegség okoz. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a 2017-es tilalom hatására kevesebb lett-e a halálos áldozat.

Katmandu

Sok turista kritizálta a döntést, mondván, hogy túl hirtelen hozták meg ezt a szabályt, ami az egyedül utazóknak plusz költséget jelent, mert kísérőt vagy vezetőt kell fogadniuk, a nepáliak ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy egy hordár ára csak húsz dollár naponta, egy vezetőé pedig huszonöt az Annapurna-kör és az alaptábor egyes útvonalain.

Ha jobban megismernéd Nepált, kezdheted egy magyar fotós képeivel, aki egy tiszta lelkű és őszinte világot örökített meg az országban.

(Forrás: New York Times, képek: Getty Images, Unsplash)

nemzeti park | tilalom | nepál

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram