Close
Egy tiszta lelkű és őszinte világot örökített meg egy magyar fotós Nepálban

Egy tiszta lelkű és őszinte világot örökített meg egy magyar fotós Nepálban

Sepsi Gergő több katartikus pillanatot élt át Ázsiában, fotóin keresztül megpróbálta átadni azokat.

“Egy nagyon különleges projekt kapcsán jutottam el Nepálba. Egy baráti társaság tavaly januárban végigcsinálta az Everest Base Track túrát, és ott nagyon jó kapcsolat alakult ki a túravezetőjükkel, akit nem mellesleg rokoni szálak fűznek Kami Ritához, az Everest-rekorder serpához, valamint unoktestvére Ngima Nuru Serpa” – kezdi beszámolóját a Roadsternek a nem mindennapi útról Sepsi Gergő.

“Tavaly ezek a bajai srácok (See your Planet) elhatározták, hogy visszatérnek, és készítenek egy filmet a serpák életéről. Felkértek engem, hogy legyek a film egyik operatőre, én pedig Dorcsák Gábor operatőr barátommal kiutaztam velük forgatni. Ez egy olyan bakancslistás utazás volt számomra, amit utólag írtam fel a listámra. Soha nem is mertem volna álmodni arról, hogy eljutok a Himalájába, főleg a munkámmal és a hobbimmal együtt.”

A bajai fotós alapból outdoor-fotózásra készült, ami egyébként is közel áll hozzá, de szépen, lassan beszippantotta a szocioérzés, és rájött, hogy ez az egész “természet és az emberek” dolog csak együtt működik.

“Az arcokon, a szemekben minden ott van. Hihetetlenül őszinte tekintetekkel találkoztam, és sikerült is megörökíteni ezeket. Aztán, ahogy mentünk egyre feljebb, egy lelki utazás is elkezdődött. Azt tudni kell, hogy az augusztus arrafelé monszun időszak. Nincs szezon, szóval simán tudtunk órákat úgy sétálni, hogy alig találkoztunk valakivel.”

Rengeteg különleges helyen járt a kis csapat, melyek közül az első és legfontosabb a Namche Bazaar feletti Everest View.

“Amikor felértünk, minden csupa felhő volt. Nem láttunk tovább száz méternél tovább és csak kaptunk egy irányt, hogy na, kb. ott van a Mount Everest. Ez így elég soványnak tűnt, és ahogy a fotókon is látszodik, egyszer csak szó szerint kinyílt egy ablak, és ott volt előttünk a világ legmagasabb pontja. Eszméletlen volt. Hihetetlen érzés látni, főleg úgy, hogy tudod, még kb. háromnapnyi járásra található.”

“A másik nagy élmény Thame-ban a kolostor, ahol találkozhattunk a lámával, aki valójában egy tíz év körüli kissrác, de a legfontosabb ember ott. Bepillanthattunk a szertartásukba is. Nehéz szavakkal leírni, katartikus pillanat. Ezenkívül még fantasztikus lehetőséget kaptunk, amikor betekintést nyerhettünk a hétköznapjaikba, megnézhettük az iskolát, teázgathattunk a házukban. Mind-mind inspirálólag hatott fotózás szempontjából is.”

Ha már fotózás, az egész túra Luklától Namche-ig lépten-nyomon izgalmas témát szolgáltatott. A Hillary függőhíd csodaszép volt, mint ahogy a kis falvak a gyerekekkel és a völgyek a folyókkal.

“Más világ a serpák földje. A serpák nagyon tiszta lelkű és őszinte emberek. Mindenhol segítőkészek és mindenért hálásak voltak. Bár szegénységben élnek és nehéz nekik bármiből is megélni, de az jött át, hogy boldogok és elégedettek. A vallás teljesen átjárja a hétköznapjaikat, és talán pont ez segíti őket ahhoz, hogy ennyire erkölcsösen éljenek. Tudnak örülni az élet apró dolgainak. Hazaérve én is mérlegre tettem az életemet, hogy lássam, mennyivel komfortosabb és könnyebb az élet itt, nyugaton – összegzett Gergő, és azt is elárulta, hogy novemberben a serpák két hétig náluk vendégeskedtek Budapesten és Baján, aztán elutaztak velük Bariba, mert nagy álmuk volt látni a tengert.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sepsi Gergő)

túra | nepál | mount everest | sepsi gergő | csapat

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Idén jobb, ha nem kapcsolod ki hosszú időre a telefonod Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram