Close
A hely, amiben garantáltan nem fogunk csalódni: Nepál

A hely, amiben garantáltan nem fogunk csalódni: Nepál

Nepál talán a világ egyik legváltozatosabb országa: hófödte hegyektől a szubtrópusi erdőkig mindent megtalál a kíváncsi utazó.

Nepál különböző okokból vonzza az oda utazókat: vannak, akiket a hegyek csábítanak, vannak, akik kihívást keresnek – és találnak is – egy himalájai hegymászásra, míg másokat a katmandui kultúra érdekel, bízva abban, hogy ez az ország lesz számukra az a hely, ahol megtalálják a lelki békéjüket.

Nepál lehet egy adrenalinlöket vagy az egész eddigi életedet megváltoztató élmény, vagy egyszerre mindkettő!

Bhaktapur

Katmandu-völgy három fő ősi városa közül az egyik a jó állapotban fennmaradt Bhaktapur.

Kevésbé zsúfolt és mozgalmas, mint a nyüzsgő Katmandu, így Bhaktapur kényelmes sétákat kínál középkori tereken, kanyargós utcákon és gyalogos sétányokon.

A város Durbar-tere egy kihagyhatatlan hely úgy, mint az Ötvenöt Ablakos Palota, amelynek 15. századi épülete ma a Nemzeti Művészeti Galériának ad otthont.

Katmandu

Az ország kulturális fővárosa több mint egymillió lakossal.

A város egy kaotikus keveréke az idegenforgalmi üzleteknek, az utazási irodáknak, szállodáknak, éttermeknek, vallási helyeknek és kézműves műhelyeknek.

Swayambhunath ősi buddhista komplexuma egy kihagyhatatlan látnivaló, amelynek vonzereje, hogy elsöprő kilátást nyújt a Katmandu-völgyre.

Pokhara

A nyugodt tavaival, zöldellő partjaival és hegyre néző kilátásával Pokhara népszerű üdülőhely. Pokhara három legnagyobb tava közül a Phewa-tó luxusszállodákkal, éttermekkel, bárokkal és üzletekkel van körülvéve.

A tó közepén, egy kis szigeten található templomot Barahi Bhagwati istennőnek szentelték, és itt szinte minden hétvégén szertartásokat tartanak.

Patan

Patant a Bagmati folyó választja el Katmandutól, a város jól ismert az iparosairól illetve a lenyűgöző Newari építészeti alkotásaikról. A 17. században épült paloták, udvarok és a Patan Durbar templomai a város fő látnivalói.

A sokoszlopos homlokzatával, aranyozott tornyaival, a nemrég felújított kő Krishna-templom különösen feltűnő, úgy, mint a nemrégiben felújított Sundari Chowk (Holdfény tér), az udvarán díszesen faragott süllyesztett medencével a tér díszeként.

Chitwan Nemzeti Park

A vadvilág megtekintéséhez a legjobb helyszíneket a Chitwan Nemzeti Park kínálja Nepálban, amely olyan ritka és veszélyeztetett fajok számára nyújt menedéket, mint a bengáli tigris és az egyszarvú rinocérosz.

Egészen közelről lehet megszemlélni a vadon élő állatokat, köztük az elefántokat, leopárdokat, indiai bölényt, az orrszarvút és az ajakos medvéket.

Lumbini

A buddhista zarándokok tömegei nem mindennapi látvány nyújtanak Lumbiniben, amely a hagyományok szerint szülőhelye Sziddhártha Gautama, vagyis Gautama Buddhának.

A régészeti leletek körülbelül ie. 550-ig nyúlnak vissza, a legendás helyszín vonzza a tudósokat, kutatókat és a kíváncsi látogatókat is. Itt, a kertben egy fa közelében adott életet Buddha anyja, Maya Devi Buddhának, ahol most egy, a nevét viselő templom áll.

Nepálban az UNESCO világörökségének részei:
  • Sagarmatha Nemzeti Park (Mount Everest)
  • A Katmandu-völgyben, tizenöt kilométeres sugarú körben hét világörökségi rész található
  • Chitwan Királyi Nemzeti Park
  • Lumbini, Buddha születési helye
Némileg meglepő tudnivalók:
  • Vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren vagy a határátkelőhelyeken.
  • Nincs kötelezően előírt oltás.
  • Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként.
Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom