Close
A hely, amiben garantáltan nem fogunk csalódni: Nepál

A hely, amiben garantáltan nem fogunk csalódni: Nepál

Nepál talán a világ egyik legváltozatosabb országa: hófödte hegyektől a szubtrópusi erdőkig mindent megtalál a kíváncsi utazó.

Nepál különböző okokból vonzza az oda utazókat: vannak, akiket a hegyek csábítanak, vannak, akik kihívást keresnek – és találnak is – egy himalájai hegymászásra, míg másokat a katmandui kultúra érdekel, bízva abban, hogy ez az ország lesz számukra az a hely, ahol megtalálják a lelki békéjüket.

Nepál lehet egy adrenalinlöket vagy az egész eddigi életedet megváltoztató élmény, vagy egyszerre mindkettő!

Bhaktapur

Katmandu-völgy három fő ősi városa közül az egyik a jó állapotban fennmaradt Bhaktapur.

Kevésbé zsúfolt és mozgalmas, mint a nyüzsgő Katmandu, így Bhaktapur kényelmes sétákat kínál középkori tereken, kanyargós utcákon és gyalogos sétányokon.

A város Durbar-tere egy kihagyhatatlan hely úgy, mint az Ötvenöt Ablakos Palota, amelynek 15. századi épülete ma a Nemzeti Művészeti Galériának ad otthont.

Katmandu

Az ország kulturális fővárosa több mint egymillió lakossal.

A város egy kaotikus keveréke az idegenforgalmi üzleteknek, az utazási irodáknak, szállodáknak, éttermeknek, vallási helyeknek és kézműves műhelyeknek.

Swayambhunath ősi buddhista komplexuma egy kihagyhatatlan látnivaló, amelynek vonzereje, hogy elsöprő kilátást nyújt a Katmandu-völgyre.

Pokhara

A nyugodt tavaival, zöldellő partjaival és hegyre néző kilátásával Pokhara népszerű üdülőhely. Pokhara három legnagyobb tava közül a Phewa-tó luxusszállodákkal, éttermekkel, bárokkal és üzletekkel van körülvéve.

A tó közepén, egy kis szigeten található templomot Barahi Bhagwati istennőnek szentelték, és itt szinte minden hétvégén szertartásokat tartanak.

Patan

Patant a Bagmati folyó választja el Katmandutól, a város jól ismert az iparosairól illetve a lenyűgöző Newari építészeti alkotásaikról. A 17. században épült paloták, udvarok és a Patan Durbar templomai a város fő látnivalói.

A sokoszlopos homlokzatával, aranyozott tornyaival, a nemrég felújított kő Krishna-templom különösen feltűnő, úgy, mint a nemrégiben felújított Sundari Chowk (Holdfény tér), az udvarán díszesen faragott süllyesztett medencével a tér díszeként.

Chitwan Nemzeti Park

A vadvilág megtekintéséhez a legjobb helyszíneket a Chitwan Nemzeti Park kínálja Nepálban, amely olyan ritka és veszélyeztetett fajok számára nyújt menedéket, mint a bengáli tigris és az egyszarvú rinocérosz.

Egészen közelről lehet megszemlélni a vadon élő állatokat, köztük az elefántokat, leopárdokat, indiai bölényt, az orrszarvút és az ajakos medvéket.

Lumbini

A buddhista zarándokok tömegei nem mindennapi látvány nyújtanak Lumbiniben, amely a hagyományok szerint szülőhelye Sziddhártha Gautama, vagyis Gautama Buddhának.

A régészeti leletek körülbelül ie. 550-ig nyúlnak vissza, a legendás helyszín vonzza a tudósokat, kutatókat és a kíváncsi látogatókat is. Itt, a kertben egy fa közelében adott életet Buddha anyja, Maya Devi Buddhának, ahol most egy, a nevét viselő templom áll.

Nepálban az UNESCO világörökségének részei:

  • Sagarmatha Nemzeti Park (Mount Everest)
  • A Katmandu-völgyben, tizenöt kilométeres sugarú körben hét világörökségi rész található
  • Chitwan Királyi Nemzeti Park
  • Lumbini, Buddha születési helye

Némileg meglepő tudnivalók:

  • Vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren vagy a határátkelőhelyeken.
  • Nincs kötelezően előírt oltás.
  • Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Pokhara | Lumbini | Bhaktapur | nemzeti park | Chitwan Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Olyan újításokat vezet be ez a légitársaság, aminek mindenki örülni fog

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom