Close
A hely, amiben garantáltan nem fogunk csalódni: Nepál

A hely, amiben garantáltan nem fogunk csalódni: Nepál

Nepál talán a világ egyik legváltozatosabb országa: hófödte hegyektől a szubtrópusi erdőkig mindent megtalál a kíváncsi utazó.

Nepál különböző okokból vonzza az oda utazókat: vannak, akiket a hegyek csábítanak, vannak, akik kihívást keresnek – és találnak is – egy himalájai hegymászásra, míg másokat a katmandui kultúra érdekel, bízva abban, hogy ez az ország lesz számukra az a hely, ahol megtalálják a lelki békéjüket.

Nepál lehet egy adrenalinlöket vagy az egész eddigi életedet megváltoztató élmény, vagy egyszerre mindkettő!

Bhaktapur

Katmandu-völgy három fő ősi városa közül az egyik a jó állapotban fennmaradt Bhaktapur.

Kevésbé zsúfolt és mozgalmas, mint a nyüzsgő Katmandu, így Bhaktapur kényelmes sétákat kínál középkori tereken, kanyargós utcákon és gyalogos sétányokon.

A város Durbar-tere egy kihagyhatatlan hely úgy, mint az Ötvenöt Ablakos Palota, amelynek 15. századi épülete ma a Nemzeti Művészeti Galériának ad otthont.

Katmandu

Az ország kulturális fővárosa több mint egymillió lakossal.

A város egy kaotikus keveréke az idegenforgalmi üzleteknek, az utazási irodáknak, szállodáknak, éttermeknek, vallási helyeknek és kézműves műhelyeknek.

Swayambhunath ősi buddhista komplexuma egy kihagyhatatlan látnivaló, amelynek vonzereje, hogy elsöprő kilátást nyújt a Katmandu-völgyre.

Pokhara

A nyugodt tavaival, zöldellő partjaival és hegyre néző kilátásával Pokhara népszerű üdülőhely. Pokhara három legnagyobb tava közül a Phewa-tó luxusszállodákkal, éttermekkel, bárokkal és üzletekkel van körülvéve.

A tó közepén, egy kis szigeten található templomot Barahi Bhagwati istennőnek szentelték, és itt szinte minden hétvégén szertartásokat tartanak.

Patan

Patant a Bagmati folyó választja el Katmandutól, a város jól ismert az iparosairól illetve a lenyűgöző Newari építészeti alkotásaikról. A 17. században épült paloták, udvarok és a Patan Durbar templomai a város fő látnivalói.

A sokoszlopos homlokzatával, aranyozott tornyaival, a nemrég felújított kő Krishna-templom különösen feltűnő, úgy, mint a nemrégiben felújított Sundari Chowk (Holdfény tér), az udvarán díszesen faragott süllyesztett medencével a tér díszeként.

Chitwan Nemzeti Park

A vadvilág megtekintéséhez a legjobb helyszíneket a Chitwan Nemzeti Park kínálja Nepálban, amely olyan ritka és veszélyeztetett fajok számára nyújt menedéket, mint a bengáli tigris és az egyszarvú rinocérosz.

Egészen közelről lehet megszemlélni a vadon élő állatokat, köztük az elefántokat, leopárdokat, indiai bölényt, az orrszarvút és az ajakos medvéket.

Lumbini

A buddhista zarándokok tömegei nem mindennapi látvány nyújtanak Lumbiniben, amely a hagyományok szerint szülőhelye Sziddhártha Gautama, vagyis Gautama Buddhának.

A régészeti leletek körülbelül ie. 550-ig nyúlnak vissza, a legendás helyszín vonzza a tudósokat, kutatókat és a kíváncsi látogatókat is. Itt, a kertben egy fa közelében adott életet Buddha anyja, Maya Devi Buddhának, ahol most egy, a nevét viselő templom áll.

Nepálban az UNESCO világörökségének részei:

  • Sagarmatha Nemzeti Park (Mount Everest)
  • A Katmandu-völgyben, tizenöt kilométeres sugarú körben hét világörökségi rész található
  • Chitwan Királyi Nemzeti Park
  • Lumbini, Buddha születési helye

Némileg meglepő tudnivalók:

  • Vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren vagy a határátkelőhelyeken.
  • Nincs kötelezően előírt oltás.
  • Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

templom | Bhaktapur | Patan | Chitwan Nemzeti Park |

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Nincs még egy olyan utazási trükk, ami ennyire felháborítja a légitársaságokat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram