Close
Ezek az országok profitáltak a háborús légtérzárból

Ezek az országok profitáltak a háborús légtérzárból

Miközben drámaian csökkent Oroszország légi összeköttetése a világ nagy részével, a Közel-Kelet és Törökország viszonylatában nőtt a forgalom.

A ForwardKeys nevű cég a repülőjegy-foglalások alapján elemezte azt, hogy milyen hatást gyakorolt a háború az utazásra. Mint kiderült, a háború kitörését követő évben az Oroszország és a Közel-Kelet közötti járatokra 27 százalékkal, a törökországiakra pedig 26 százalékkal több jegyet adtak el, mint a járvány előtti azonos időszakban.

Összehasonlításképpen: az EU-ba és az Egyesült Királyságba irányuló forgalom 99 százalékkal, Észak-Amerikába 92 százalékkal, az Ázsia csendes-óceáni térségébe 87 százalékkal, Afrikába és Amerika többi részére pedig 76 százalékkal csökkent a forgalom, míg Európa többi részére 20 százalékkal kevesebben utaztak.

A háború első tíz hónapjában a legmeglepőbb tendencia talán az volt, hogy a gazdag oroszok nagy lendülettel vágtak neki a világnak, míg a kevésbé tehetősek inkább otthon maradtak.

A háború kezdetétől, február 24-től december végéig az Oroszországból induló jártokra szóló prémium osztályú jegyek eladása tíz százalékkal lendült fel a járvány előtti szinthez képest. A turistaosztályúaké viszont 70 százalékkal csökkent. 2023 elejétől azonban mintha változott volna a helyzet, legalábbis február 15-ig a prémium osztályú repülőjegyek foglalása 26 százalékkal marad el a 2019-es szinttől, a turistaosztályúaké pedig 66 százalékkal.

A tehetős oroszok kedvenc úti célja Egyiptom volt, ahová 181 százalékkal nőtt az utazások száma a járvány előtthöz képest,

majd a Maldív-szigetek jön 137 százalékkal, az Egyesült Arab Emírségek 108 százalékkal, Thaiföld 81 százalékkal, Törökország pedig 41 százalékkal.

Az összes utazást, azaz a prémium és a turistaosztályt együttvéve azonban más a kép: így az oroszok körében az elmúlt év legkedveltebb útvonala Antalyába, a török riviérára vezetett.

Moszkva három nagy repülőteréről, a Vnukovóról, a Domogyedovóról és a Seremetyjevóról induló járatok száma 144, 77, illetve 74 százalékkal nőtt a járvány előtti szinthez képest. Szintén népszerű úti cél volt Isztambul, Jereván, Dubaj és Taskent.

Az orosz légtérzár feltűnő hatása még, hogy az Európa és Ázsia csendes-óceáni térsége közötti repülési idő és költségek jelentősen nőttek. A leginkább érintett útvonalak a Franciaország, Németország, Skandinávia és az Egyesült Királyság valamint Japán és Dél-Korea közöttiek.

Eközben az oroszok egykori kedvenc úti célja rengeteg turistát vesztett, az orosz utazásszervezők viszont melegen ajánlják Magyarországot, Finnországnak pedig az utazási tilalom betartatásával adódtak nehézségei.

(Forrás: Travel Daily News, képek: Unsplash, Getty Images)

utazás | turisták | Ororszország | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram