Close
Drasztikusan dráguló repülőjegyek és növekvő menetidő: nem mozdulnak ki az orosz turisták

Drasztikusan dráguló repülőjegyek és növekvő menetidő: nem mozdulnak ki az orosz turisták

Európából szinte teljesen kiszorultak az orosz turisták, aminek a legfőbb oka nem túl meglepő módon a közvetlen járatok hiányában és a korlátozásokban keresendő.

Görögország tavalyelőtt az orosz turisták legkedveltebb úti céljainak top tízes listájában szerepelt, 2022-ben viszont mintegy nyolcvan százalékkal csökkent az odautazók száma, vagyis 31300-an érkeztek.

Míg korábban egy jegy Oroszországból Európába átlagosan három-négyszáz euróba (120-160 ezer forintba) került, most az átszállások miatt ezer eurónál (körülbelül 400 ezer forintnál) kezdődnek az árak, a repülési idő pedig háromról nyolc-huszonnégy órára nőtt.

Szintén nyolcvan százalékkal esett a Görögországba, Olaszországba és Spanyolországba vízumot igénylők száma. A még mindig érkező látogatóknak a fele jön turisztikai céllal, míg a másik fele úgy tekint az utazásra, mint ablakra Európába. Lengyelország, Finnország, Csehország és a balti államok ugyanakkor szinte egyáltalán nem fogadtak orosz turistákat a korlátozó intézkedések bevezetése óta, így egész Európát nézve a csökkenés kilencven-kilencvenöt százalékos.

Az orosz és ukrán turistákra jelentősen támaszkodó Cipruson viszont, ahol a szolgáltatóknak kiterjedt szerződései voltak orosz utazási irodákkal, mintegy hatszázmillió eurós veszteséget könyvelhetett el a szektor.

Addig az oroszok képviselték a második legnagyobb turisztikai piacot Cipruson, és sokat is költöttek, naponta, fejenként átlagosan hatvan eurót (körülbelül 24 ezer forintot), míg más nemzetek látogatói együttvéve kilencvenet (32 ezret).

A földrajzi közelség és az alacsony költségek mellett az oroszok vallási okból is szívesen utaznak Ciprusra, nagy érdeklődésre tart számot az északi hegyekben található, ezüsttel bevont Szűz Mária ikon.

Az oroszokra kivetett szankciók váratlan módokon is megváltoztatták az ország és szomszédai életét.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

Európa | Ororszország | látogatás | orosz | ciprus

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram