Close
Az oroszok első számú menekülőhelye is bekeményít december 1-től

Az oroszok első számú menekülőhelye is bekeményít december 1-től

A ciprusi hatóságok bejelentették, hogy az ország eltörli a turistavízumért folyamodó orosz állampolgárok könnyített eljárását.

A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország 2022. december 1-től díjat számít fel a turistavízumot kérő oroszoknak, amelynek mértéke tizennyolc éven felüliek esetében nyolcvan, hat és tizenkét év közöttiek esetében pedig negyven euró.

Ciprus ezen döntése az Európa Tanács által elfogadott vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztését jelenti. Az elfogadott határozat értelmében – amely hivatalosan 2022. szeptember 12-én lépett hatályba –, az oroszok vízumkérelmezési díja harmincöt euróról nyolcvan euróra emelkedett. Emellett

az orosz állampolgárokra az eddigieknél hosszabb vízumkezelési idő vár, és a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadására vonatkozóan is szigorúbb szabályokkal szembesülnek majd.

Míg egyes országok csak szigorítottak a vízumok kiadásával kapcsolatban, mások teljesen leállították azok kiadását. Az Ukrajnában zajló háború miatt az orosz turisták előtt teljesen bezárt Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Csehország is.

Korábban Agnė Bilotaitė litván belügyminiszter felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy kövessék a balti államok és Lengyelország példáját, és tiltsák meg a beutazást minden orosz turista számára. Bilotaitė akkor hangsúlyozta: az uniós országoknak erőt kell mutatniuk ebben a kérdésben.

(Forrás: Schengen Visa Info, fotók: Getty)

ciprus | háború | oroszország | ukrajna | szankció

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram