Close
Rohamtempóban virágoztatták fel ennek a kis országnak a gazdaságát az odaköltöző oroszok

Rohamtempóban virágoztatták fel ennek a kis országnak a gazdaságát az odaköltöző oroszok

Idén nem sok ország mondhatja el magáról, hogy szinte akadálytalanul nőtt a gazdasága, Grúzia (Georgia) azonban ezek közé tartozik.

Idén eddig 112 ezer orosz állampolgár menekült oda, ahol vízum nélkül élhet, dolgozhat és alapíthat vállalkozást, ennek köszönhetően pedig az ország gazdasága 2022-ben várhatóan tíz százalékos növekedést fog elérni.

Mint a legnagyobb grúz bank, a TBC vezérigazgatója Vakhtang Butskhrikidze kommentálta a helyzetet,

nem tud olyan iparágat mondani, amely idén problémákkal küzdene.

Az éremnek ugyanakkor egy másik oldala is van, ugyanis az országban megnőttek a megélhetési költségek. Tbilisziben például 75 százalékkal lőttek ki a lakásbérleti díjak az idén.

Április és szeptember között az oroszok több mint egymilliárd eurót utaltak Grúziába, ami ötszörös összeg az előző év azonos hónapjaihoz képest. A kivándorlók fele egyébként a technikai szektorból érkezik. Davit Keshelava, a Tbiliszi Egyetem Nemzetközi Közgazdaságtudományi Karának vezető kutatója szerint az országba beutazók többsége jómódú és üzleti ötletekkel is rendelkezik, emellett érdeklődik a grúziai befektetések iránt.

Grúzia igazán különleges úti cél, a Fekete-tenger és a Kaukázus csúcsai közé beékelődött ország mindenkinek tartogat meglepetéseket.

(Forrás: Schengen Visa Info, Reuters, képek: Getty Images)

gazdaság | grúzia | oroszok | fellendülés | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram