Close
Gond nélkül átjárnak hozzájuk az oroszok, pedig kitiltották őket Finnországból

Gond nélkül átjárnak hozzájuk az oroszok, pedig kitiltották őket Finnországból

Finnország lezárta az Oroszországgal közös határát, nem ad ki és nem fogad el vízumot, ez azonban nem állította meg a szomszédból érkező bevásárlóturizmust.

Az oroszok ugyanis megtalálták a kiskaput Norvégián keresztül. Murmanszkból Storskog határátkelőhelyére érkeznek, ahonnan tömegesen áramlanak a finn Näätämö faluba bevásárolni. Ezt azért tehetik meg, mert Norvégiába beléphetnek vízummal, onnan pedig Finnországba nincs határellenőrzés.

A finn külügyminisztérium szerint a boltoknak nem lenne szabad árukat eladniuk, ha

egyértelmű, hogy a vásárló olyan terméket akar exportálni Oroszországba, amelyre szankciók vonatkoznak.“

Azonban ez sosem egyértelmű, miután a boltok nem kérnek igazolványt a vásárlóktól, hacsak nem kérnek adóvisszatérítést.  Van bolt, amelyik ezt a lehetőséget már meg is szüntette, míg máshol azt mondják, ők nem is árulnak szankciós termékeket.

Az orosz törvények szerint egy magánszemély maximum ötven kiló terméket vihet be az országba adómentesen, így aztán sokan másokat is „felbérelnek“ a bevásárlóakciókra, akiknek a fizetsége egy húsz euró értékű bevásárlás és az út külföldre.

Legutóbb az oroszok első számú menekülőhelye is bekeményített, az Egyesült Államok pedig tegnap szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Oroszországot.

(Forrás:  Yle, képek: Wikimedia Commons, Wikimedia Commons, Wikimedia Commons)

tilalom | finnország | oroszország | szankció

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram