A világon mindenhol megadják a módját a nap legfontosabb étkezésének, azaz a reggelinek. Összegyűjtöttük a nemzetközi gasztronómia legütősebb villásreggelijeit, amelyek inspirációként is szolgálhatnak a karanténkonyhához.
Svájc
A hétköznapokban a svájciak ragaszkodnak a gyorsan elkészíthető, tartalmas reggelikhez. Előszeretettel fogyasztják a granolaszerű birchermüeslt, amelyhez olajos magvakat, gyümölcsöt és sűrű joghurtot kevernek.
Hétvégente rösztit, azaz krumplis palacsintát, sajtot és felvágottat esznek, de kifejezetten szeretik a zopf névre hallgató kalácsot is, mézzel, vajjal vagy lekvárral kínálják.
Japán
A japán reggeli a világ bármelyik pontján felér egy ebéddel vagy egy kiadós vacsorával. Kerül az asztalra lazac, makréla, miso leves, pácolt zöldségek és rizs is.
Fontos szereplője a reggeli étkezéseknek a tamagojaki is, amely egy kissé édes omlett, téglalap alakú serpenyőben készítik.
Izland
Izlandon az egészséges reggeli a lysivel kezdődik.
A tőkehalolaj kiemelkedően jó omega-3 zsírforrás, emellett többnyire egy tál hafragrauturt, vagyis házi granolát fogyasztanak, amelyhez diót, mazsolát, cukrot és joghurt állagú krémsajtot kevernek.
Marokkó
A mentateával együtt a búzadarakenyér a marokkói reggelizőasztal két kulcsfontosságú eleme.
A baghrirre vaj és méz kerül, a harchát pedig sós fogásként sajttal, édesként pedig lekvárral tálalják.
Ausztrália
Az ausztrál reggelik változatosak, de az alappillérük az avokádós pirítós, tetején tojással.
A pirítóst többnyire teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérből készítik, a tojást pedig buggyantott formában szeretik a legjobban.
A fogás mellé gyakran esznek fermentált zöldségeket, olajos magvakkal és bogyós gyümölcsökkel felturbózott rizspudingot.
Argentína
Argentínában fánkok és péksütemények kerülnek reggelente a figyelem középpontjába.
A legnépszerűbbek között szerepel a medialunes, egy kifli alakú, briósra hasonlító étel, de a churros is gyakran kerül az asztalra csokoládémártással vagy vaníliapuding kíséretében.
Az édességekhez erős kávét, vagy koffeinben gazdag fekete teát isznak.
Németország
A wurst országában nem meglepő, hogy a kolbász és a virsli játszik főszerepet a hagyományos német reggeliben, a frühstückben, de felvágottak, sajtok, kenyerek és perec is található a reggelizőasztalon a gyümölcs, a lágy tojás és a házi lekvár mellett.
Brazília
A bolo de fuba egy kukoricakenyérre hasonlító sütemény, melyet gyakran fogyasztanak reggelire a brazilok.
Szintén népszerű a pao de queijo, azaz a puffasztott sült sajtgolyók, amelyek a brazil kultúra egyik alapelemének számítanak.
Törökország
A török kenyerek, például a simit vagy a pide nélkül nincs reggeli Törökországban.
Hozzájuk fetát, vagy más friss, sós sajtot, olajbogyót, halvát, mézet és konzerveket esznek.
A tojásokat gyakran fokhagymával, pirospaprikával, köménnyel és fűszeres szárított marhahúsból készült kolbásszal készítik el.
Oroszország
Bár hihetetlennek hangzik, de a kaviár tulajdonképpen reggeli étel Oroszországban. Legyen szó vörös vagy fekete változatról, elengedhetetlen kísérője a palacsintára hasonlító blininek.
A hétköznapokban persze a hajtogatott tészta helyett rozskenyérre teszik, hogy gyorsabban elkészüljön a napindító fogás, kísérőnek pedig jó erős fekete teát készítenek hozzá.
A hétvége jó alkalmat ad arra, hogy hosszabb időt töltsünk a konyhában és változatos villásreggeliket tegyünk az asztalra. A szuflé az egyik legnépszerűbb napindító étel, édes és sós változatban is elkészíthetjük. Mutatunk három variációt, ami garantált sikert arat majd. És hogy mi kell még egy ütős villásreggelihez? Egy tökéletes quiche alaprecept felturbózva friss alapanyagokkal!
(Fotók: Getty Images)
étkezés | reggeli | országok | nagy sztori | szokások | gasztronómia
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!