A járvány óta kitartóan imádják ezt a hobbit a magyarok

A járvány és a karantén sokaknak talán egyre halványuló emlék, a bezártság évei azonban alaposan átformálták a szokásainkat. Új elfoglaltságokat találtunk, és volt, ami ezek közül tartósnak bizonyult.

Nagyot nőtt például a túrázás népszerűsége, ami a kéktúrázók számának emelkedésén is lemérhető. A kéktúrázás népszerűsége 2020 óta tapasztalhatóan növekszik, 2022-ben pedig rekordot döntött a valamelyik Kéktúrát befejezők száma, amely összesen 1320 volt.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) közleménye szerint pedig tavalyi is kiemelkedően sokan fejezték be sikeresen valamelyik Kéktúrát a három közül, így összesen 1305-en vehették át a megérdemelt kitűzőt és oklevelet.

Az Országos Kéktúrát 793-an, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 343-an, míg az Alföldi Kéktúrát 169-en fejezték be 2023-ban.  Jelentősen megnőtt azok száma is, akik mindhárom Kéktúrát, azaz a teljes Országos Kékkört befejezték: a tavalyelőtti nyolcvanhoz képest az ő számuk tavaly százhuszonnégyre ugrott.

A fenti adatok azokat a teljesítéseket tükrözik, amelyekhez leadtak egy telebélyegzett igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetségnek, majd azt a Kéktúra Bizottság ellenőrizte, és el is fogadta az év végéig.

A túrákon minden korosztály képviselteti magát: 2023-ban a legfiatalabb teljesítő hét, a legidősebb pedig nyolcvankét éves volt. A nemek közti arányban nem történt változás, hatvan-negyven százalék maradt a férfiak javára.

Mint a szövetség megjegyzi, ennél valójában sokkal többen kéktúráznak, illetve kezdik el hivatalosan a három kéktúra valamelyikét, ami jól látszik a hivatalos teljesítéséhez szükséges igazolófüzetek eladási adataiból. Ezekből 2023-ban 19 991-et vásároltak, amiből 14 771 az Országos Kéktúrához, 2 113 a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához, 3 107 pedig az Alföldi Kéktúrához tartozott.

A Kéktúra útvonalain tényleg biztonsággal túrázhat minde korosztály, nem így a világ legveszélyesebb kirándulóhelyein.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

hobbi | természetjárás | túrázás | outdoor | Országos Kéktúra

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, a magyarországi átlagbérekből mennyire lehet kifizetni egy albérletet: az eredmény elképesztően lesújtó

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom