Close
Ár-érték arányban ide éri meg leiginkább elutazni egy őszi hétvégére

Ár-érték arányban ide éri meg leiginkább elutazni egy őszi hétvégére

Már nem kelet felé kell indulni.

A Post Office Travel Money elemzése szerint Athén és Lisszabon kínálja a legjobb ár-érték arányú  őszi hétvégi utazást.

Tizenöt év óta ez az első alkalom, hogy a nyugat-európai városlátogatások megelőzték a keletieket az egyébként húsz kiemelt turisztikai célpontot vizsgáló tanulmányban, mely figyelembe vette az utazás teljes költségét, beleértve az italok árát, a két személyre szóló háromfogásos étkezést, a két éjszakára szóló szállást egy háromcsillagos hotelben, a városnézéshez kapcsolható költségeket és a városi közlekedés díjait.

Egy hétvége eltöltése Athénban most átlagosan 240 euróba (kb. 96 ezer forintba) kerül – tizenöt százalékkal kevesebbe, mint tavaly, és feleannyiba, mint Párizsban, ahol az árak 25 százalékkal emelkedtek.

A drágulás ellenére a francia főváros az utazók 25 százaléka számára továbbra is a legnépszerűbb választás.

Bár Lisszabonban jelentősen emelkedtek a szállodai árak – a 2021 szeptemberi 43 euróról 67 euróra (17 ezer forintról 27 ezer forintra) nőtt átlagban egy éjszaka –, Portugália napfényes városa a második helyen végzett az ár-érték arányt tekintve. Kevésbé meglepő módon Krakkó, Riga, Budapest és Prága következik a sorban, majd Madrid, Berlin, Dubrovnik és Róma zárja a legjobbakat. Először fordul elő, hogy Madrid, Berlin és Róma szerepel a top 10-ben.

Mely európai városok a legdrágábbak?

A felmérés szerint Amszterdam és Velence tartozik a legköltségesebb városok közé, melynek egyik oka a szűkössé vált választék a szállodai ágyakat tekintve.

Míg a húsz vizsgált város közül tizenötben nagyjából húsz százalékkal emelkedtek a szállásköltségek, addig Amszterdamban különösen nagy mértékben (104 százalékkal!), Barcelonában és Párizsban “csak” 67 és 62 százalékkal.

Az éttermi étkezés költségei azonban a vizsgált városok felében csökkentek. Egy két személyre szóló étkezés Athénban a legolcsóbb (átlagosan 45 euro, kb. 18 ezer forint), ezzel szemben a legtöbbet Stockholmban kell fizetni érte, átlagban 162 eurót (65 ezer forintot).

A kulturális élmények Dubrovnikban a legdrágábbak, ahol a múzeum-, galéria- és műemléklátogatás 66 euróba (kb. 26 ezer forint) kerül.

Már lassan itt van az évnek azon időszaka, amikor hosszabbak az éjszakák, a hőmérséklet nem ostromlja a rekordokat és a levegőben már érezni a pumpkin spice latte illatát. Az ősz nemcsak a nyári hőhullámok enyhülését hozza el, hanem lenyűgöző őszi színekkel is megajándékoz. Miért ne csomagolnánk be kedvenc pulóverünket, és miért ne indulhatnánk el egy romantikus európai útra, hogy gyönyörködjünk kicsit a legszebb bronzos lombokban? Mutatjuk a legjobb őszi úti célokat ropogós leveleken sétálgatáshoz.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

Európa | úti cél | hétvége | utazás | szállás

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram