Close
Hét szépséges úti cél, ahol csodálatos őszi színekben lehet gyönyörködni

Hét szépséges úti cél, ahol csodálatos őszi színekben lehet gyönyörködni

Már lassan itt van az évnek azon időszaka, amikor hosszabbak az éjszakák, a hőmérséklet nem ostromlja a rekordokat és a levegőben már érezni a pumpkin spice latte illatát. Az ősz nemcsak a nyári hőhullámok enyhülését hozza el, hanem lenyűgöző őszi színekkel is megajándékoz. Miért ne csomagolnánk be kedvenc pulóverünket, és miért ne indulhatnánk el egy romantikus európai útra, hogy gyönyörködjünk kicsit a legszebb bronzos lombokban? Mutatjuk a legjobb őszi úti célokat ropogós leveleken sétálgatáshoz.

Bledi-tó, Szlovénia

A Szlovénia talán leglátványosabb (pedig van pár…) panorámájának otthon adó Bledi-tó az ország egyetlen természetes szigetét öleli át. Egy séta a tó körül körülbelül másfél órát vesz igénybe, ami bőven elég idő arra, hogy megcsodálhassuk a pompás bronz- és aranyszínű leveleket.

Bár a víz az őszi hónapokban már hideg, de lehet bérelni evezős csónakot és átromantikázni vele a Bled-szigetre.

Lake District, Anglia

Aki ellátogat oda és megpillantja a kétségtelenül nem hétköznapi kilátást, máris megérti, miért ihletett meg ez a terület oly sok romantikus költőt, Samuel Taylor Coleridge-től Wordsworth-ig. Észak-Anglia eme védett szelete 2017 óta az UNESCO Világörökség része.

Buttermere-be kora reggel ajánlott elindulni, ha csendes, és tiszta az idő, mert akkor lehet igazán élvezni az őszi lombok tükörképét tükröző tavat. Coniston Waterben pedig az örökzöld és lombhullató fák látványa miatt kell előkapni a telefont.

Perthshire, Skócia

Valószínűleg sehol sem olyan szép az ősz, mint Skóciában, Perthshire megye pedig egészen lenyűgöző látványt nyújt. Perthshire ad otthont a Meikleour Beech Hedge-nek, amely a világ legmagasabb sövényét őrizve Guinness-rekorddal büszkélkedhet.

A National Trust tulajdonában lévő lenyűgöző Hermitage erdőrész ősszel mély arany és rozsdabarna színben pompázik, és még egy vízeséssel is megfesti a tájat.

Neuschwanstein kastély, Németország

Az “igazi mesebeli kastélyokra” rákeresés közben elég hamar kidobja találatnak a Neuschwansteint. A tornyos kastély egyenesen egy Disney-filmből érkezett; fákkal borított, zord dombok veszik körül, amelyek még hangulatosabbá teszik.

A Bajor-Alpokban található kastélyt II. Lajos királynak építették még a 19. század végén, és csak vezetett túra keretében látogatható.

Erdély, Románia

Erdélyt talán még mindig a vámpírokkal és a gótikus építészettel társítják, holott ez az egyik legjobb hely Európában, ahol lenyűgöző őszi színeket látni.

A Mociar erdő például Románia legrégebbi erdősége, amely 1400 hektárt foglal el, tökéletes hely a barangolásra egy csípős őszi napon.

Másik remek módja az őszi táj kiélvezésének Románia számos magasan fekvő útjainak egyike. Első helyen természetesen a kilencven kilométer hosszú, 2042 méteren kanyargó Transzfogarasit kell említeni, amiről itt írtunk bővebben.

Loire-völgy, Franciaország

A borainak köszönhetően világhírű Loire-völgy ősszel szinte szikrázik. Amikor éppen nem borkóstolón ülünk egy pincészetben, néhány helyi kastélynál csodálhatjuk meg,

ahogyan a szőlőtőkék mélyvörös és lila színűvé változnak.

A Château de Chaumont-sur-Loire ősszel különösen kedvelt helynek számít, mivel a tökökkel díszített földek igazi őszi hangulatot kölcsönöznek az amúgy is gyönyörű környezetnek.

Lappföld, Finnország

Bár hagyományosan inkább a télhez kötődik, Lappföld ősszel kel igazán életre. Nemcsak az északi fényt látni ilyenkor a legerősebben, de Rovaniemi – Lappföld fővárosa – gyönyörű fákkal van tele.

Ugyan még nem havazik, de a hőmérséklet már barátságtalanba fordul át, ezért ajánlott melegen öltözni.

Ismerjük az ikonikus az autóutakat a 66-ostól kezdve a szomszédos Transzfogarasi útig, ami Románia és Európa egyik autósturista-mágnese. Most viszont olyanokat mutatunk, melyekről méltatlanul kevés szó esik.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | Lake District | loire-völgy | ősz | bledi-tó

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram