Minden kívánságot valóra vált Bled ikonikus temploma

Rövidke úszás a Bledi-tóban, kilencvenkilenc lépés az ég felé, és három haranggyűrű elegendő álmaink megvalósításához – legalábbis a Mária Mennybemenetele templom legendája szerint.

A Bledi-tó kápolnája már látványában is misztikus hatást kelt, izgalmas történelme pedig csodatételekben bővelkedik. Olyannyira gazdag a legendákban és a hihetetlen történésekben, hogy VII. Kelemen pápa már a 16. században kimondta: az északnyugat-szlovéniai pici templom harangjai minden hívő kívánságát teljesítik.

A kápolna nem mindig volt felruházva ezzel a sajátos misztikummal, legendáit az évszázadok alakították.

Úgy tudni, a helyén egykor Ziva, a szerelem és a termékenység szláv istennőjének temploma állt, ám a pogányok és a keresztények közötti csaták során az építmény elpusztult.

A keresztények gótikus stílusban építették újjá, ám egy 1509-es földrengést követően ismét nagyszabású építkezésbe kellett fogniuk a templom szerkezetének helyreállítása érdekében. Az 1800-as években a Bledi-tó gyógyfürdőként várta az európai arisztokrácia tagjait, akik szívesen időztek a kápolna falai között is.

Ezek a történések vezettek odáig, hogy megfogalmazódott a kápolna hihetetlen legendája: azok, akik úszva érkeznek a kis szigetre, megmásszák a templomtoronyba vezető lépcsőfokokat és egyetlen kívánságukat a harangoknál megfogalmazzák, vágyuk beteljesülését várhatják.

Persze ma már nem szükséges úszóleckéket venni a sziget megközelítéséhez, csónakok segítségével is eljuthatunk a csodatevő kápolnához.

Az aprócska templom ma is nyitva áll a látogatók előtt, az ifjú házasok gyakran keresik fel, hogy élethosszig tartó hosszú, boldog házasságot kívánjanak saját maguk számára.

Ez is érdekelhet:

Itt van minden, amiért Szlovéniát csak imádni lehet

Minden, de tényleg minden a csodaszép országról.

(Fotók: Unsplash)

szlovénia | utazás | legenda | bled | templom

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom