Close
Minden kívánságot valóra vált Bled ikonikus temploma

Minden kívánságot valóra vált Bled ikonikus temploma

Rövidke úszás a Bledi-tóban, kilencvenkilenc lépés az ég felé, és három haranggyűrű elegendő álmaink megvalósításához – legalábbis a Mária Mennybemenetele templom legendája szerint.

A Bledi-tó kápolnája már látványában is misztikus hatást kelt, izgalmas történelme pedig csodatételekben bővelkedik. Olyannyira gazdag a legendákban és a hihetetlen történésekben, hogy VII. Kelemen pápa már a 16. században kimondta: az északnyugat-szlovéniai pici templom harangjai minden hívő kívánságát teljesítik.

A kápolna nem mindig volt felruházva ezzel a sajátos misztikummal, legendáit az évszázadok alakították.

Úgy tudni, a helyén egykor Ziva, a szerelem és a termékenység szláv istennőjének temploma állt, ám a pogányok és a keresztények közötti csaták során az építmény elpusztult.

A keresztények gótikus stílusban építették újjá, ám egy 1509-es földrengést követően ismét nagyszabású építkezésbe kellett fogniuk a templom szerkezetének helyreállítása érdekében. Az 1800-as években a Bledi-tó gyógyfürdőként várta az európai arisztokrácia tagjait, akik szívesen időztek a kápolna falai között is.

Ezek a történések vezettek odáig, hogy megfogalmazódott a kápolna hihetetlen legendája: azok, akik úszva érkeznek a kis szigetre, megmásszák a templomtoronyba vezető lépcsőfokokat és egyetlen kívánságukat a harangoknál megfogalmazzák, vágyuk beteljesülését várhatják.

Persze ma már nem szükséges úszóleckéket venni a sziget megközelítéséhez, csónakok segítségével is eljuthatunk a csodatevő kápolnához.

Az aprócska templom ma is nyitva áll a látogatók előtt, az ifjú házasok gyakran keresik fel, hogy élethosszig tartó hosszú, boldog házasságot kívánjanak saját maguk számára.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

legenda | bled | szlovénia | utazás | templom

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom