Öt elbűvölő olasz falu, amit most érdemes megnézni

Olaszország a nyár szinonimája. A kék napernyők alatt, a kristálytiszta tenger előtt kortyolgatott Aperol spritzek álomképe. Itália a főszezonon kívül is tele van örömökkel és nem csupán azért, mert olyankor – vagyis már ilyenkor – kisebb a tömeg, nincs agyelolvasztó kánikula és alacsonyabbak az árak. És mivel az ország keményen küzd a túlturizmussal, mi is segíthetünk azzal, hogy kevésbé felkapott – de ugyancsak álomszép – úti célokat választunk egy olaszországi utazáshoz. Például ezt az öt bájos települést. 

Varigotti

A Varigotti felé vezető kanyargós tengerparti úton egy oroszlán alakú sziklát látni, ami mögött egy, két öböl között kiugró hegyfok húzódik. A helyet régóta az olasz Riviéra perla del ponentéjának, azaz gyöngyszemének nevezik. Szerencsére könnyen megközelíthető vonattal vagy autóval Genovából.

A Portofino és a francia határ között nagyjából félúton fekvő kis falut meredek sziklák zárják körül. Mór stílusú óvárosa olyan, mintha egy Ezeregyéjszaka meséinek könyvborítóját nézegetnénk. Varigotti sajátos varázsa a Pixar figyelmét is felkeltette, a falu ihlette a 2021-es, Luca című animációs film hátterét.

Mivel viszonylag eldugott helynek számít, még nyáron sem mondható zsúfoltnak, ehelyett inkább csendes és nyugodt, elvonulásra tökéletesen alkalmas. A szezonon kívüli időszak pedig azzal a plusz előnnyel jár, hogy fülledtség és szúnyogok nélkül fedezhető fel.

A túrázók mindjárt számtalan útvonalból válogathatnak. A kevésbé kalandvágyóknak a 12. századi San Lorenzo templomhoz vezető, olajfa ligetekkel szegélyezett séta ajánlott, míg a bátrabbaknak a zarándokút (Sentiero del Pellegrino), ami egy 6,3 kilométer hosszú trip egy magas hegygerinc tetejére, ahonnan a Riviéra nagy részét (a legtisztább napokon még Korzikát is) belátni.

Sperlonga

Sperlonga a Tirrén-tengerbe nyúló sziklán egy hosszú tengerparti szakaszon, valahol Róma és Nápoly között félúton magasodik.

Azúrkék ablakredőnyökkel és virágcserepekkel díszített fehér házai az égei-tengeri szigeteket idézik, míg a spanyol uralom idejéből visszamaradt kaktuszokkal benőtt pázsitok összetéveszthetetlenül dél-olasz hangulatot kölcsönöznek.

A falu régóta kedvelt tengerparti menedékhely, többek között a római császárok is imádták. A tengerparti séta során kétezer éves romokat is látni, melyek közül Tiberius császár villájának maradványai egy kis öböl lábánál pihennek. Az egykor hatalmas szobroknak otthont adó épületeket alig több mint hatvan évvel ezelőtt fedezték fel, és ma egy egész évben nyitva tartó múzeumként működnek. A falut az évszázadok során a szaracénok és az oszmánok is megtámadták, ennek "következménye" a város legikonikusabb nevezetessége: egy szikla szélén álló 16. századi őrtorony. Mivel Sperlonga terebélyes tengerpartját nyaranta hamar ellepik a nyugágyak, a szezonon kívüli időszak remek alkalom a parton sétálni és élvezni a napsütést (meg a történelmet).

Praiano

Positano és Amalfi régóta az Amalfi-part felkapott szpotjai, ám a kettő között szerényen meghúzódik az elfeledettnek tűnő Praiano, ami semmivel sem tűnik kevésbé csábítóbbnak.

A néhány ezer lakosú, dombtetőn fekvő település a dél-olasz élet valódi mikrokozmosza.

Míg Positano és Amalfi sajnálatos módon a tömegturizmus giccsesebb jegyeit hordozzák, addig Praiano javarészt megőrizte autentikusságát.

A piazzán üldögélve a háttérben felbukkan a tenger és Capri sziklái, miközben kora tavasszal érezni a levegőben áradó citromillatot, vagyis ez egy tökéletes pillanat belekóstolni az Amalfi-part finomságaiba – a tengeri herkentyűs spagettitől kezdve a friss mozzarella di bufalával készült pizzán át a sült szardíniáig.

Az építészet szerelmeseinek még egy olyan szerény városka, mint Praiano sem fog csalódást okozni. A település fölé magasodó katedrális barokk belső terét színes csempék díszítik, amelyek egy több ezer éves helyi hagyomány részét képezik. A jellegzetes kerámiaművészeti alkotások további példái az egész faluban, az utcasarkokon és a kapukon is feltűnnek.

A szomszédos tengerparti városokhoz hasonlóan Praiano megközelítése sem egyszerű: Nápolyból többször kell buszozni és vonatozni. De szerencsére ez már nem sokáig, mert az Amalfi-part hamarosan saját repülőteret kap.

Tropea

Az Olaszország déli csücskében megbújó calabriai falucska nem kerül túl gyakran az útitervekbe. Ezen persze az sem segít, hogy Calabriát sokszor ostorozzák a sajtóban, mivel az ország legszegényebb régiójának számít és a szervezett bűnözés is masszívan jelen van arrafelé.

Ez azonban nem tántoríthatja el a turistákat attól, hogy megnézzék Tropeát, amely amellett, hogy Olaszország legszebb falujának is megválasztották már, no meg egy valóságos gasztronómiai paradicsom is.

A városka nemzetközi hírnévre tett szert "vörös királynőjéről", azaz a tropeai vöröshagymáról (cipolla rossa). Mivel nem csípős, hanem inkább édes, gyakran nyersen fogyasztják, a helyi legenda szerint csodákat művel az egészséggel. A calabriai konyha egyébként az ország legtüzesebbje, a csilipaprikával, a csípős kolbászkrémekkel ('Nduja) és a fileja tésztával, amiket Tropeában mind-mind élvezhetünk.

A gasztrokalandok mellett Tropea óvárosát ugyancsak öröm felfedezni. Az elegáns oszlopcsarnokok és romos épületek mellett színes üzletek és éttermek sorakoznak. Tropea ad otthont a Szigeti Szent Mária-szentélynek (Santa Maria dell'Isola), ami egy sziklás kiemelkedésen, a homok és a tenger találkozásánál fekszik.

Cefalù

Messze nem a világ legjobban őrzött titkainak egyike, mivel évtizedek óta Szicília egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Cefalú mediterrán hangulatáról, türkizkék vizéről és színes halászhajóiról ismert. Mindazonáltal a városka jóval több, mint egy tengerparti nyaralás festői háttere vagy egy posztolásra érdemes Instagram-fotó. A történelem és a szokások olvasztótégelye, amelyet szintén a szezonon kívüli szelídebb időben ajánlott megnézni.

Cefalù megmutatja, hogy a szigetet megjárt számos különböző civilizáció hogyan hagyta nyomát a helyi építészeten, legyen szó arab stílusú boltívekről vagy gótikus katedrálisról. A hagyományok évezredes keveredése település konyhájába is beépült, amiben a sült arancini-golyóktól kezdve a cassata desszertig mindenféle finomság megkóstolható. A fanyar vérnarancsot novembertől áprilisig lehet a leginkább élvezni.

Szicília Észak-Afrikához való közelsége miatt Cefalù télen is kivételesen enyhe – a hőmérséklet még január közepén is bőven tíz fok fölött alakul.

Hová mennek és mit csinálnak a legszívesebben a turisták Európa egyik legnépszerűbb úti célján? Erre volt kíváncsi a Data Appeal Company – Gruppo Almawave, ezért kutatást végzett, többek között online vélemények alapján.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

 

nagy sztori | falu | szezonon kívül | utazás | alig ismert

FOLYTASD EZZEL

Kávézót nyitnál? Vagy épp vendégházat? - formabontó képzésekkel vár a Laba és a Skvot

Ezt a hat reptéri hibát mindenki elköveti

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom