Close
Öt epikus európai kerékpárút, amelyen érdemes idén nyáron végigtekerni

Öt epikus európai kerékpárút, amelyen érdemes idén nyáron végigtekerni

Egy nagy biciklitúra az egyik legjobb módja annak, hogy az ember kiszellőztesse a fejét, és hátrahagyja a hétköznapi gondokat.

Európa igazán elkényezteti a biciklistákat, és nem is kell messzire mennünk, ha tekernénk egy jót. Íme, a legszebb útvonalak Szlovéniától Provence-ig.

A zöld fővárosok útján

A Ljubljanát, Kočevjét és a Bela Krajina régiót összekötő utat biciklivel és vonattal is meg lehet tenni, a kerékpárutat hivatalosan 2020 októberében adták át. Ljubljanából hatvanöt kilométeres út vezet Kočevjébe, amit azért is neveznek zöld fővárosnak, mert több mint kilencven százalékát fák borítják. Innen a krokari világörökségi ősbükkösön halad át az út, melynek gyökerei a jégkorszakig nyúlnak, és ahol medvék, farkasok és hiúzok élnek. A természetvédelmi területtől mintegy nyolcvan kilométerre található a Bela Krajina régió.

Budapest-Bécs a Duna mentén

A teljes Duna menti bicikliút ezerkétszáz kilométeres és a Fekete-erdőben, Donaueschingen városától egészen a fekete-tengeri Konstancáig tart. De a kétszázkilencven kilométeres, Bécsig tartó, többnyire sík szakasz is alaposan átmozgatja az izmainkat, miközben csodálatos tájakon vezet át a buja erdőktől és festői falvakig.

Az El Camino biciklivel

A Szent Jakab apostolra emlékező túra teljes nyolcszáz kilométerét biciklivel is letekerhetjük a Pireneusok hegyeitől Galícia dombjaiig, de akár kétszáz kilométerre is lerövidíthetjük, ha csak az északnyugat-spanyolországi Ponferrada és Santiago de Compostela közti szakaszt tesszük meg.

Tekerés az Amalfi-parton

A csodálatos Amalfi-partról a legtöbb embernek bizonyára a strandolás jut először eszébe, de biciklivel is be lehet járni Olaszország egyik legszebb üdülőhelyét. A százötven kilométeres, hatnapos túrát érdemes Cetarában kezdeni, onnan pedig Positanón át eltekerni Sorrentóig, ahonnan visszafordulhatunk Salernóba.

Két keréken az Albán-Alpokban

Ez a körülbelül egyhetes, háromszáz kilométeres túra elsősorban gyakorlott kerékpárosoknak való, akik nem félnek az emelkedőktől, és bírják a terhelést. Erőfeszítéseikért cserébe a hegység drámai hegycsúcsairól tekinthetnek le a köztük megbújó, jégkék tavakra. A Much Better Adventures nevű túraszervező cég nyolcnapos kirándulást kínál itt a festői Komani-fjordokon és a Valbona-völgyön át.

Provence-i körtúra

Avignon és Arles között, kanyargós ösvényeken, szőlőültetvényeken és illatos mezőkön,

kétszázhatvan kilométeren át vezet ez a festői túra, melyet borkóstolással is érdemes egybekötnünk. Útközben megnézhetjük Saint Remy-t, ahol Van Gogh is alkotott, és szemügyre vehetjük Orange ókori amfiteátrumait.

Hogy milyen lehet alig több mint egy év alatt húszezer kilométert tekerve körbejárni Nyugat- és Dél-Európát? Bemutatjuk a férfit, aki pontosan ezt tette.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

budapest | albánia | kerékpárút | olaszország | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram