Close
Erről az öt szokatlan kisvárosról nem nagyon beszélünk, pedig érdemes lenne

Erről az öt szokatlan kisvárosról nem nagyon beszélünk, pedig érdemes lenne

Filmforgatás kedvéért hupikékre festett falu? Kísérleti spirituális központ, ahol nincs pénz és rendőrség? Csupán kettő azok közül a furcsa települések közül, amelyeket valószínűleg csak nagyon kevesen ismernek. Mutatunk még hármat. 

Coober Pedy

Hangzatos a világ opálfővárosa cím, még akár egy túrát is bevállalnánk oda, ha Coober Pedy nem föld alatti város lenne a sivatagban, ahol nyaranta ötven fokot mutat a hőmérő…

Bő száz évvel ezelőtt még lakatlan vidéknek számított Ausztráliában, manapság viszont mintegy háromezer-ötszázan élnek az 1915-ben alapított településen a felszín alatt, ahol egyébként a lakások mellett templom, bolt, hotel és bár is működik.

Thames Town

Viktória- és György-korabeli házak, piros telefonfülkék, macskaköves utcák, fekete taxik, Churchill-szobor, idilli kisvárosi hangulat – senkit se hibáztatnánk, ha a leírás és a kép alapján Angliában keresné Thames Townt.

Mekkorát tévedne! A település ugyanis Kínában található, Sanghajtól húsz kilométerre.

Azért építették még 2006-ban, hogy importálják az angliai kisvárosok hangulatát és életérzését.

Sikerült, bár Thames Town szinte teljesen lakatlan, gyakorlatilag csak turisták keresik fel.

Auroville

Az ötven évvel ezelőtt kísérleti jelleggel alapított dél-indiai város egy spirituális központ. Olyan lakosokat költöztettek be akkoriban, akik elfogadják a tizenkét erényt. A városalapítási kísérlet célja az emberi egység és a megértés, az új tudatosság és a fenntartható fejlődés elősegítése volt.

Napjainkban néhányan ezren élnek Auroville-ben,

ahol egyébként minden ingyenes a mosodától a masszázsig, nem isznak alkoholt, és kizárólag bioélelmiszereket esznek.

Nincs rendőrség, pénz és vallás, három testület hozza a közösen megvitatott és elfogadott döntéseket.

Az andalúziai Aprajafalva. A csupán kétszázötven lelkes településen hupikékek a házak, a gyógyszertár, a lépcsők, a templomok, vagyis minden. A helyiek nem jókedvükből festették ilyenre a házaikat, hanem a Törpök című 3D-s film alkotóinak kérésére – természetesen nem ingyen.

A forgatást követően egyébként az eredeti tervek szerint visszafestették volna fehérre az épületeket, ám a törpfalu akkora turisztikai látványosság lett, hogy végül minden megmaradt kékben.

A cseresznyefákkal körbeölelt utcák nem számítanak akkora szenzációnak Japánban, egy majdnem teljesen épségben megmaradt szamurájnegyed viszont annál inkább.

A festői faluban 1620 óta változatlan állapotban csodálhatók meg az ősi építészeti remekek, a skanzenek mellett pedig több múzeum is látogatható.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom