Öt vadregényes és méltánytalanul alulértékelt hely Skóciából

A hűvösnek és zordnak látszó Skócia lélegzetelállító tájaival egészen biztosan a világ legszebbjei közé sorolható. Nem volt könnyű feladat kiválasztani öt kedvencet a misztikus és festői látnivalók közül, de azért megpróbáltuk. 

Skara Brae

Skócia is magáénak tudhat egy saját Pompeiit, mégpedig az északi vidéken található, hatvanhét szigetből álló Orkney-szigeteken. A Stonehenge-nél idősebb, több mint ötezer esztendős Skara Brae Nagy-Britannia legjobb állapotban fennmaradt kőkorszaki falva, de Európa-szerte sem nagyon találunk hasonlót.

Évszázadokig homokdűnék rejtették el a kíváncsi szemek elől települést, amit 1850-ben egy kétszáz emberéletet követelő heves vihar hozott a felszínre és tett fel a térképre.

Manapság szabadtéri múzeumként funkcionál, ahol megtekinthetjük a földbe süllyesztett kőkori házak maradványait.

Eilian Donan

Eszményi háttérképet állíthatunk be a számítógépünkre, ha a skót-felföld nyugati részén fekvő Loch Duich tó egyik apró szigetére épült kastélyt fotózzuk le.

Nem véletlenül említettük a fényképezést, ugyanis a Hegylakó-ban és James Bond-filmben is szereplő Eiliean Donan-i vár Skócia legtöbbet fotózott műemléke.

Még a 13. században építették a MacRea-klán későbbi székhelyét, amely eredetileg vikingek elleni védelmi funkciót látott el. A kelta szentről elnevezett várat az 1700-as évek elején egy felkelés következtében majdnem teljesen lerombolták, tényleges újjáépítése csupán az első világháború után történt meg.

A kis hídon át megközelíthető lenyűgöző kastély napjainkban szintén múzeumként üzemel.

Quiraing

Az egyik legizgalmasabb látnivalónak számító Quiraing az ország szimbóluma is egyben, hiába meglehetősen bizarr a története.

Ez a földcsuszamlás eredményeként létrejött képződmény ugyanis máig mozgásban van, ennek következtében kénytelenek folyamatos javításokat eszközölni a rajta átvezető, olyankor meglehetősen meredek kanyarokkal tarkított úton.

Tekintélyes hegyek és völgyek váltják egymást, a letaglózó látványt ellenben csak tökéletes időjárási viszonyok esetén élvezhetjük igazán.

Skye

Kalandos történettel bír a Hebridák szigetcsoport egyik legnagyobb tagja.

Skócia észak-nyugati partjainál már a kőkorban éltek emberek, később a vikingek sajátították ki maguknak, majd a legismertebb helyi klánok tulajdonolták.

Nehéz lenne sorrendet felállítani, ha a festőiség alapján választanánk meg a skót felföld legjobbjait, de Skye egészen biztosan éremmel távozna.

A természet által kifaragott, zord bazaltsziklák, a misztikus Tündérmedencék és az évszázados múltról mesélő várfalak miatt Skócia kvintesszenciáját kínálja ez a vidék, ahol minden mérhetetlenül békés és nyugodt.

Glencoe

A vad természet ezen a vidéken élte ki magát úgy istenigazából. Glencoe bársonyosnak ható tekintélyes hegycsúcsai olykor elvesznek a ködfelhőben, amikor viszont napsugarak világítják be a tizenhat kilométer hosszú völgyet, a mennyország kapujában érezheti magát a látogató.

A völgyön át szinte függőleges, meredek sziklafalak között vezet az út, miközben csobogó patakok és vízfolyások keresztezik az ösvényeket.

Végtelenül szomorú történelmi jelentősége miatt (itt mészárolták le az angolok a McDonald klán tagjait) a Sírás völgyének is nevezik a hátborzongató szépségű tájegységet.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

látnivalók | völgy | kastély | szikla | Quiraing

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom