Close
Öt vadregényes és méltánytalanul alulértékelt hely Skóciából

Öt vadregényes és méltánytalanul alulértékelt hely Skóciából

A hűvösnek és zordnak látszó Skócia lélegzetelállító tájaival egészen biztosan a világ legszebbjei közé sorolható. Nem volt könnyű feladat kiválasztani öt kedvencet a misztikus és festői látnivalók közül, de azért megpróbáltuk. 

Skara Brae

Skócia is magáénak tudhat egy saját Pompeiit, mégpedig az északi vidéken található, hatvanhét szigetből álló Orkney-szigeteken. A Stonehenge-nél idősebb, több mint ötezer esztendős Skara Brae Nagy-Britannia legjobb állapotban fennmaradt kőkorszaki falva, de Európa-szerte sem nagyon találunk hasonlót.

Évszázadokig homokdűnék rejtették el a kíváncsi szemek elől települést, amit 1850-ben egy kétszáz emberéletet követelő heves vihar hozott a felszínre és tett fel a térképre.

Manapság szabadtéri múzeumként funkcionál, ahol megtekinthetjük a földbe süllyesztett kőkori házak maradványait.

Eilian Donan

Eszményi háttérképet állíthatunk be a számítógépünkre, ha a skót-felföld nyugati részén fekvő Loch Duich tó egyik apró szigetére épült kastélyt fotózzuk le.

Nem véletlenül említettük a fényképezést, ugyanis a Hegylakó-ban és James Bond-filmben is szereplő Eiliean Donan-i vár Skócia legtöbbet fotózott műemléke.

Még a 13. században építették a MacRea-klán későbbi székhelyét, amely eredetileg vikingek elleni védelmi funkciót látott el. A kelta szentről elnevezett várat az 1700-as évek elején egy felkelés következtében majdnem teljesen lerombolták, tényleges újjáépítése csupán az első világháború után történt meg.

A kis hídon át megközelíthető lenyűgöző kastély napjainkban szintén múzeumként üzemel.

Quiraing

Az egyik legizgalmasabb látnivalónak számító Quiraing az ország szimbóluma is egyben, hiába meglehetősen bizarr a története.

Ez a földcsuszamlás eredményeként létrejött képződmény ugyanis máig mozgásban van, ennek következtében kénytelenek folyamatos javításokat eszközölni a rajta átvezető, olyankor meglehetősen meredek kanyarokkal tarkított úton.

Tekintélyes hegyek és völgyek váltják egymást, a letaglózó látványt ellenben csak tökéletes időjárási viszonyok esetén élvezhetjük igazán.

Skye

Kalandos történettel bír a Hebridák szigetcsoport egyik legnagyobb tagja.

Skócia észak-nyugati partjainál már a kőkorban éltek emberek, később a vikingek sajátították ki maguknak, majd a legismertebb helyi klánok tulajdonolták.

Nehéz lenne sorrendet felállítani, ha a festőiség alapján választanánk meg a skót felföld legjobbjait, de Skye egészen biztosan éremmel távozna.

A természet által kifaragott, zord bazaltsziklák, a misztikus Tündérmedencék és az évszázados múltról mesélő várfalak miatt Skócia kvintesszenciáját kínálja ez a vidék, ahol minden mérhetetlenül békés és nyugodt.

Glencoe

A vad természet ezen a vidéken élte ki magát úgy istenigazából. Glencoe bársonyosnak ható tekintélyes hegycsúcsai olykor elvesznek a ködfelhőben, amikor viszont napsugarak világítják be a tizenhat kilométer hosszú völgyet, a mennyország kapujában érezheti magát a látogató.

A völgyön át szinte függőleges, meredek sziklafalak között vezet az út, miközben csobogó patakok és vízfolyások keresztezik az ösvényeket.

Végtelenül szomorú történelmi jelentősége miatt (itt mészárolták le az angolok a McDonald klán tagjait) a Sírás völgyének is nevezik a hátborzongató szépségű tájegységet.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Nem lesz vége januárban a maszkviselésnek a tömegközlekedésben Amerikában
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom