Kiderült, mire vágynak leginkább otthonaikban a magyarok

Mit várunk a lakóhelyünktől? És hol érezzük magunkat a legnagyobb kényelemben? Az IKEA az otthonokkal kapcsolatos leggyakoribb igényeket, illetve azok megvalósulását vizsgálta globális szinten és Magyarországon is.

Az Élet otthon 2022 kvantitatív felmérésből kiderül, a saját élettér az a hely, ahol a legtöbben úgy érzik, hogy alapszükségleteik teljesülnek. A lakhelyük után a legnagyobb valószínűséggel a munkahelyükön élik meg az emberek a valahová tartozás érzését, illetve érzik úgy, hogy sikereket érnek el, miközben örömöt a legtöbben a szabadban, a természetben lelnek.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon

A magyarok szeretnek bekuckózni az otthonukban, amire saját kis menedékként tekintenek: a legfontosabb számukra a biztonság (hatvanhárom százalék), a meghittség (ötvenhét százalék) és a kényelem (ötvenegy százalék), ugyanakkor ezeket az értékeket tartják legkevésbé jelentősnek a partnerükön vagy gyermekeiken kívül mással – például szülőkkel, barátokkal vagy további családtagokkal – együtt élők, és nem meglepő módon az egyedül élőknek legkevésbé lényeges az otthoni kikapcsolódás.

Úgy tűnik, globálisan is igaz a mondás: az én házam, az én váram! A legtöbben úgy érzik, alapszükségleteik teljesülnek az otthonukban.

A magyarok pedig még a világátlaghoz képest is nagyobb valószínűséggel tudják megteremteni maguknak a kutatásban megfogalmazott értékeket a saját lakóterükben, ez alól csak az otthon felett rendelkezés és a kikapcsolódás képez kivételt.

Ugyanakkor a magyarok esetében a világátlaghoz képest kevésbé valószínű, hogy a munkahelyükön sikeresnek érzik magukat (huszonhárom százalék), viszont nagyobb eséllyel találnak örömöt a lakókörnyékükön (kilenc százalék). A globális átlaghoz képest a magyarok valamivel nagyobb valószínűséggel tartják fontosnak (huszonnyolc százalék), hogy az otthonuk olyan hely legyen, ami ideális a velük együtt élőkkel való kapcsolatuk ápolására. A megkérdezettek huszonnégy százaléka fontosnak tartja, hogy az ingatlanában fenntartható módon éljen, huszonhat százalékuk számára pedig elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjon a természethez. Érdekes adat, hogy miközben az életünkben egyre több teret kapnak az okoseszközök, a válaszadók úgy gondolták, hogy a virtuális környezet vagy az online közösségek egyetlen alapszükséglet kielégítésében sem játszanak semmilyen szerepet.

– Az otthonunkhoz fűződő viszonyunkat nagyban befolyásolja, hogy a velünk együtt élőkkel milyenek a mindennapi interakcióink. Például a családi krízisek vagy a családtagok közötti konfliktusok miatt ambivalens érzések alakulhatnak ki bennünk, az otthonunk iránt érzett pozitív érzések negatív színezetet kaphatnak. Természetesen a negatív tapasztalatok motiváló hatással is lehetnek ránk, hogy visszaállítsuk a meghittséget a hajlékunkban. A szociális kapcsolataink jobbá tételén túl a környezetünk átalakítása, díszítése is sokat segíthet, hogy jelentésteli, pozitív kapcsolatot alakítsunk ki a lakhelyünkkel. Hiszen mindannyian harmóniára, boldogságra vágyunk – akár egyedül élünk, akár másokkal – tette hozzá Farkas Vera pszichológus, a Mindset Pszichológia szakembere.

A béke szigete

Az elmúlt évek sok kihívást tartogattak, így különösen jó hír, hogy az otthonunk egy olyan hely, ahol egy kis békére és nyugalomra találhatunk. A magyarok huszonnyolc százaléka gondolja úgy, hogy a lakhelye a mentális jólétének is forrása, hatvannégy százalékuk pedig azt mondja, hogy otthon igazán önmaga lehet. Nem meglepő, hogy nem is mindig akarjuk elhagyni a kis szigetünket:

huszonkét százalék füllentette már azt, hogy nem ér rá, hogy ne kelljen elmennie otthonról, ugyanakkor tizenhárom százalék rejtőzködött már a vele egy fedél alatt lakók elől, hogy egy kicsit egymaga lehessen.

Számít, kivel osztjuk meg

A nem partnerrel vagy gyermekkel együtt élők a többi szegmenshez képest kisebb valószínűséggel érzik úgy, hogy lakóhelyük minden igényüket kielégíti. A

Azok, akik házastárssal vagy élettárssal élnek, a legnagyobb valószínűséggel a meghittséget és az örömöt, míg az egyedül élők a legnagyobb valószínűséggel az életterük feletti korlátlan rendelkezés érzését élik át, amikor otthon vannak.

Egy kis extra tárolóhely mindenkinek jól jönne

Az egyedül élő magyarok a legnagyobb valószínűséggel bosszankodnak amiatt, hogy nem tudják, hogyan végezzenek felújításokat vagy javításokat otthonukban, míg a gyermekekkel élőknek a legnagyobb valószínűséggel az okoz frusztrációt, hogy nincs hely elég hely a dolgaiknak.

Noha a helyhiány általános problémaforrás, más dolgokon bosszankodnak otthonukkal kapcsolatban a nők és a férfiak: sokkal több nőnek okoz például fejfájást a házimunka, munkákat, vagy hogy nincs elég helyük a dolgaik tárolására, míg a férfiakat inkább az zavarja, hogy az otthonukban nincs elég hely a hobbijaik végzésnek, vagy úgy érzik, nem elég rendezett és tiszta a lakóhelyük.

– A kutatásból látszik, hogy a helyhiány az egyik leggyakoribb frusztráció, ugyanis a válaszadók huszonhárom százalék szokott bosszankodni azért, mert több tárolóhelyre lenne szüksége – mondta Andor Katalin, az IKEA cseh-magyar-szlovák régiójának Consumer/Customer Insights vezetője.

(Forrás: IKEA, fotók: IKEA, Getty Images)

felmérés | kutatás | magyarok | vágynak | kuckó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom