Close
Az ázsiai konyhához remekül passzoló vegán bort alkotott a padthai és a Kristinus Borbirtok

Az ázsiai konyhához remekül passzoló vegán bort alkotott a padthai és a Kristinus Borbirtok

Hét éve nyitott meg itthon az első Padthai Wokbar, azóta pedig már hét egységük van. Kínálatukban eddig is komoly szerepet játszottak a mentes és vegán alapanyagok, mostantól viszont az ételek mellett a Kristinus Borbirtok vegán borát is fogyaszthatják a húsmentes étrend követői.

Nemcsak külföldön, de hazánkban is egyre többen hódolnak a vegetáriánus mellett a vegán étrendnek is. Egy statisztika szerint ennek legfőbb oka az állatok védelme és az egészséges étkezés mellett a környezetünk megóvása. Egy másik felmérés alapján Nagy-Britanniában már a népesség 1,16 %-a vegán, ami 600 ezer főt jelent, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. Bár Magyarországon még nem ennyire elterjedt a vegán életmód, az biztos, hogy itthon is egyre közkedveltebb az állati eredetű anyagokkal való érintkezéstől mentes ételek fogyasztása.

Az egészséges is lehet finom

A Padthai Wokbar hét évvel ezelőtti nyitása óta híve annak, hogy megmutassa, egészségesen is lehet jót és táplálót enni, ez alól pedig a húsmentes fogásaik sem kivételek.

Már eddig is kedveskedtek két vegán desszerttel a speciális étrendet követőknek, most pedig a fogyasztói visszajelzéseket meghallgatva kezd új együttműködésbe a Kristinus Borbirtokkal az étteremlánc, amely keretében májustól három másik Kristinus borral együtt a Muscat Lunel Selection Vegan 2018 vegán bor is kapható lesz minden padthai étteremben.

Ázsiai kapcsolatok és 101 hektár minőségi szőlő

A Kristinus Borbirtok 2005 óta képviseli a dél-balatoni terroir minőségi borait. A kínálatukban kapható huszonkét különböző bor közül a streetfood, a magyar konyha vagy a fine dining kedvelői is megtalálják a kedvencüket.

A terület fehér fajtái közé tartozik a chardonnay, az Irsai Olivér, sauvignon blanc, szürkebarát, furmint, valamint a sárgamuskotály.

A vörösöket a Merlot, a cabernet sauvignon, a pinot noir, a kékfrankos és a cabernet franc képviseli. A Kristinus jelenleg hét országba exportálja termékeit, köztük Japánban és Kínában is megtalálhatjuk partnereiket, mivel boraik ízvilága különösen jól passzol az ázsiai konyhához.

Mit is jelent a vegán bor?

Elsőre azt gondolhatnánk, mivel a bor szőlőből készül, ugyanúgy fogyaszthatják a vegán étrend követői is. Ha azonban mélyebben megvizsgáljuk a bor készítésének eljárásait, rá kell jönnünk, hogy a legtöbb bort derítik. Ez azt jelenti, hogy a borban természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják, a fehérjéket pedig megkötik, ennek köszönhetően lesz a ködös, opálos bor tiszta és stabil.

Ez az eljárás pedig a legtöbb esetben nem vegán segédanyagokkal történik. Ilyen például a tojásfehérje, marhacsontból kinyert étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén. A Kristinus Borbirtok a Muscat Lunel Vegan elkészítéséhez növényi alapú fehérjéket használ, melyek burgonyából és zöldborsóból származnak.

 Virágos és citrusos jegyek, könnyed vegán fogásokkal

A legújabb vegán bor alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. A bor reduktív eljárással készült egy rövid héjon áztatás után, irányított erjesztéssel. Ennek köszönhetően megjelennek benne a fajtára jellemző virágos és enyhe citrusos jegyek.

A Padthai Wokbar munkatársai a Kristinus Borbirtok sommelier munkatársával közösen a vegán borhoz stílusosan vegán összeállítást ajánlanak, de emellett a Kristinus rozéja, fehérbora és vörösbora is kapható lesz, így minden fogáshoz megtalálhatjuk a megfelelő választást.

Ez is érdekelhet:

padthai wokbar | Kristinus Borbirtok | vegán | Muscat Lunel Vegan | palack

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram