Close
A viselkedésük alapján jutalmazza a látogatóit ez az üdülőparadicsom

A viselkedésük alapján jutalmazza a látogatóit ez az üdülőparadicsom

A több száz, vulkanikus szigetből álló Palauról annak kapcsán lehetett sokat hallani, hogy betiltotta a korallkárosító anyagokat tartalmazó naptejeket. A környezettudatos személet azóta sem ment ki a divatból a csendes-óceáni országban, sőt, inkább új fokozatra kapcsolt.

Így született meg az Ol’au Palau elnevezésű kezdeményezés, amely különleges élményekkel és programokkal jutalmazza meg azokat a látogatókat, akik tettekkel is kifejezik, hogy tisztelik a környezetet és az élővilágot.

A turisták pontokat gyűjthetnek a program weboldaláról elérhető alkalmazásban például olyasmiért, mint a fenntartható forrásból származó élelmiszerek fogyasztása, a már említett környezetbarát naptejhasználat, a kiemelt nemzeti helyszínek meglátogatása vagy a környezet megőrzését célzó projektekben való részvétel.

A pontokat azután olyan exkluzív élményekre válthatják be, amelyek egyébként nem állnának nyitva az egyszeri látogatók előtt,

mint a lakosok titkos horgászhelyeinek felfedezése vagy részvétel egy szakrális szertartáson.

Mint Alan Marbou, a palaui turisztikai hatóság igazgatótanácsának tagja és Koror állam kormányának volt elnöke elmondta, a járvány olyan ébresztőt fújt, amire már nagy szüksége volt a világnak, és lehetővé tette, hogy meglássuk, mi mindenre képes a természet, ha esélye nyílik arra, hogy újra egyensúlyba kerüljön. Remélik, hogy példájuk más nyaralóhelyeket is arra inspirál, hogy elgondolkodjanak azon, mi is a turizmus valódi ára, és kiket jutalmaznak meg a legjobb élményekkel.

Az Ol’au Palau mellett mely szókapcsolat jelentése nagyjából annyit tesz, hogy „kerülj beljebb“ más fenntarthatósági kezdeményezéseket is látatunk a szigeten. Létrehoztak például egy tengeri rezervátumot, ahol tilos a kereskedelmi halászat, védik a cápákat, az ide érkezőknek pedig alá kell írniuk az útlevelükbe pecsételt fogadalmat, mely szerint „óvatosan lépkedek, kedvesen cselekszem és figyelmesen fedezek fel“.

Palaut már csak az ilyen szívmelengető apróságok miatt is érdemes meglátogatni, még ha nincs is olyan közel. Amíg minden összeáll az utazáshoz, gyönyörködhetünk a világ leglátványosabb fürdőhelyeiben, és megnézhetjük ezeket a felfedezetlen szigeteket tőlünk karnyújtásnyira.

(Forrás: Afar, képek: Getty Images, Unsplash)

csendes-óceán | sziget | környezetvédelem | palau

FOLYTASD EZZEL

Háromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom