Close
Az olasz luxusóra, ami a királyi haditengerészettől Miami dizájnnegyedéig jutott

Az olasz luxusóra, ami a királyi haditengerészettől Miami dizájnnegyedéig jutott

Bár a nagyközönség számára alig húsz éve érhető el, az Officine Panerai története már 1860-ban kezdődött. Az egykor az Olasz Királyi Haditengerészet titkos megrendeléseit teljesítő vállalat ma az olasz dizájn és az igényes svájci kézművesség tökéletes ötvözete. Elmeséljük a történetét.

A Panerai a szakma által is nagyra becsült márka, melyről Dr. Franco Cologni, a Fondation de la Haute Horlogerie (a legkiválóbb óragyártást nemzetközileg támogató genfi székhelyű szervezet) kulturális tanácsának elnöke így nyilatkozott:

„A Panerai nem csak egy időmérő eszköz, hanem a történelem szemtanúja, egy olyan történet hőse, mely az idők során legendává vált.”

Ez a legenda 1860-ban kezdődött, akkor alapította ugyanis Giovanni Panerai Firenzében a Ponte alle Grazie hídon óragyártó boltját, mely egyben műhelyként és a város első órakészítő iskolájaként is működött. A 20. század elején a bolt a Piazza San Giovannin található Palazzo Arcivescovile-ba költözött, és Orologeria Svizzera néven működött tovább.

A bolt később bezárt, de 2001-ben újra megnyitott, ma a Panerai-gyűjtők és -rajongók fontos találkozási pontja, ahol a jelenlegi kollekciók mellett a korábbi és ritka Panerai-remekművek is helyet kaptak.

Giovanni Panerai kezdetben az 1861-ben létrehozott Olasz Királyi Haditengerészet számára gyártott különböző eszközöket, egészen a második világháború végéig.

A helymeghatározásra alkalmas szextánsok – azaz a navigációhoz használt kéttükrös szögmérők –, hajó-kronométerek és egyéb eszközök mellett a Panerai márka nevéhez fűződik a forradalmi világító mechanikai kalkulátor megalkotása, melyet az első világháború alatt torpedók kilövésére használtak.

Az 1930-as években a Panerai a haditengerészet vízalatti kommandója, a Decima Flottiglia MAS számára iránytűket és mélységmérő eszközöket gyártott. 1936-ban pedig az Olasz Királyi Haditengerészet első kommandós búvárcsoportja számára megalkotta első karóráját, a Radiomir prototípusát: a karóra a nevét a Panerai által korábban szabadalmaztatott, az akkor még célzóeszközök kijelzőjének világítását biztosító rádiumalapú porról, a Radiomirról kapta, mely a karóra számlapjának láthatóságát biztosította a víz alatti sötétben is.

1940-től a Radiomir szerkezete és tokja még tovább finomodott, megfelelve a haditengerészet egyre fokozódó igényeinek, miszerint az óráknak hosszú víz alatti tartózkodásra is alkalmasnak kell lenniük. Az innováció nem állt meg: 1949-ben a rádium alapú radiomirt felváltotta az új, trícium alapú, szabadalmaztatott világító anyag, a Luminor.

1950-ben pedig megjelent az új óra modell, mely a Luminorról kapta nevét, és mára egyike a világ legismertebb óráinak. A Panerai kollekcióiban ma megtalálható Luminor 1950, és a vékonyabb Luminor Due modelleket is ez a korai Luminor ihlette.

A Panerai talán mind a mai napig ismeretlen maradt volna a tengeren túli világ számára, ha Sylvester Stallone a Daylight – Alagút a halálba című filmjének római forgatásakor nem botlik bele egy Panerai-modellbe. A találkozásból örök szerelem született, és nem csak magának, hanem barátjának, Arnold Schwarzeneggernek is rendelt egy Sly Tech névre keresztelt Pre-Vendome Luminor Panerai Daylight modellt. A Panerai 1996-ban a Daylight-ban debütált először a filmvásznon, Sly és Schwarzenegger karján pedig innentől kezdve számtalanszor lencsevégre kapták – így a Panerai hamar nagy népszerűségre tett szert.

A hirtelen világhírű vállalatot 1997-ben felvásárolta a Richemont (ma Vendôme Luxury Group), és hamarosan újra piacra is dobták az akkorra már legendássá vált Luminor modellt. Innentől pedig a márka meredeken szárnyalt felfelé: mára világszerte hatvankilenc bolttal rendelkeznek, beleértve a Miami dizájnnegyedében található flagship store-t is, melyet Patricia Urquiola építész tervezett.

A Panerai sikerének lelke a vállalat ügyvezetője, Angelo Bonati, egy megrögzött sportember, aki 2000-ben vette át a cég vezetését. Jacht-fanatikusként Bonati 2005-ben Panerai Classic Yachts Challenge néven elindította a vállalat klasszikus jacht regatta világszintű szponzorációját, az ezt követő évben pedig megvásárolt az Eilean névre keresztelt, 1936-ban készült vitorláshajót, melyet végül a három évig tartó teljes felújítás után bocsátottak újra vízre. Az Eilean azóta rendszeresen a regatta zászlóshajójaként szeli a hullámokat – története miatt pedig Olaszország egyik leghíresebb hajója, a vitorlásmagazinok hasábjainak visszatérő szereplője.

Bonati hűen követi a Panerai évszázadokra visszanyúló hagyományait:

„Tiszteljük óráink gyönyörű, páratlan dizájnját – nem csak az esztétika, hanem az identitás értelmében is. A dizájn és az identitás ezen kombinációja továbbra is a Panerai fókusza marad.”

Ez a hagyománytisztelet pedig Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger után olyan hírességeket is magával ragadott, mint Brad Pitt, Pierce Brosnan, Jason Statham, Orlando Bloom és Daniel Boulud.

A Panerainál aligha van jobb bizonyíték, hogy egy luxusóra nem csak svájci gyárakban készülhet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Panerai, Unsplash, Flickr)

officine panerai | Panerai | miami | haditengerészet | Dr. Franco Cologni

FOLYTASD EZZEL

Már nem a Gucci a világ legmenőbb divatmárkája

Letisztultság, kifinomultság, elegancia és időtlenség jelenik meg a Jean Paul Gaultier új kollekciójában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram