A Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díjat, melyet termelő kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl pincészet kapott meg.
A szinte kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó pincészetet a svéd Sandahl testvérpár alapította 2004-ben. A bor készítése magyar szaktudáson alapul, a szőlészeti és borászati munkákat korábban Mező Sándor, Bakó Ambrus látta el, 2014-től pedig mindezekért Palkó Zsolt felel.
Víziójuk: világhírű borokat készíteni badacsonyi dűlőikről.
A Magyar Sommelier Szövetség azokat a magyarországi vállalkozásokat és szakembereket jelöli a Par Excellence díjra, akik folyamatosan magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének, ezenbelül is az italfogyasztás színvonalának javításához, valamint az elméleti és gyakorlati ismeretek széles körű népszerűsítéséhez.
"Nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy idén a Magyar Sommelier Szövetség nekünk ítélte a Par Excellence díjat termelői kategóriában. Ígérhetem, hogy a jövőben sem engedünk a pincészet által felállított magas normákból, és még nagyobb erőbedobással fogunk azon a vízión dolgozni, hogy világhírű borokat készítsünk Badacsonyban, és tovább népszerűsítsük ezt a csodás termőterületet! Egyben sok szeretettel gratulálunk a többi kategóriagyőztesnek!" – nyilatkozta Christer Sandahl, a pincészet társtulajdonosa.
A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A svéd tulajdonosok – Gunnel, Christer és Thord Sandahl – nagy szakértelemmel és szenvedéllyel kóstolnak bort, egy hosszú tanulási folyamat és tapasztalatszerzés eredményeként. A világ legkülönbözőbb borait kóstolva és megismerve fokozatosan rajzolódott ki számukra, milyen jellemzők járulnak hozzá egy egyedi, magas minőségű, badacsonyi borstílus kialakításához.
Bár 1987-ben már jártak Badacsonyban, de akkor még nem fogalmazódott meg bennük a borászat alapítása, ez az elhatározás egy közös családi látogatás után született meg, amikor a Sandahl család olyan ültetvényeket – köztük egykori Esterházy- és Ranolder-birtokokat – fedezett fel a badacsonyi hegyen, amelyek nemzetközi szinten is kiemelkedő adottságokkal bírnak.
A kezdeti évek a kísérletezés évei voltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Későn érő, a teljes érettségi állapotot a nagy nyári meleg ellenére a savait is megtartva elérő fajtát kellett keresni, hiszen felismerték, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a rajnai rizling, így fokozatosan oltották át a tőkéket, vagy telepítettek újra.
A kezdeti háromhektáros birtok mára tíz hektárra nőtte ki magát – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve, számokban kifejezve négy-öt tonna/hektár gazdálkodnak, évente tíz-tizenöt ezer bort palackoznak.
Sandahlék fő alapelve a minőség, egyéniség és a szenvedély, álmuk pedig, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély megvan rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Papp Attila)
díj | sandahl | balaton | svéd | Magyar Sommelier Szövetség
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!