Close
Magyaros irányt vett Budapest egyik legszebb étterme – És milyen jól tette

Magyaros irányt vett Budapest egyik legszebb étterme – És milyen jól tette

Mindig szívesen megyünk a századforduló pezsgő kávéházi hangulatát idéző Párisi Udvarba, legyen szó „csak” egy kávéról, vagy egy champagne-ról, de mostantól már abban az esetben is szóba jöhet Budapest építészetileg egyik leglenyűgözőbb épülete, amennyiben klasszikus, házias, magyaros fogásokra kívánunk rá.

Persze a díszes majolika csempékkel, muránói üvegmozaikokkal és a pompás luxfer-prizma kristálykupolával díszített Párisi Passage-ban akkor is legalább grófnak vagy hercegnőnek érezzük magunkat, ha egy szelet szilvalekváros kenyeret tesznek elénk,

de a Lutz Lajos-vezette konyha ennél azért fajsúlyosabb tételekkel, letisztult tálalással és gondosan összeválogatott menüsorral megy neki a tavasznak.

A több mint harminc éves szakmai tudással rendelkező executive chef és csapata nagy odafigyeléssel állította össze az új étlapot, amire épülve az étterem arculatot nem, csak irányt váltott.

A következő szezon tematikáját elsősorban ikonikus magyar fogásokra húzza fel, többek között ropogós kacsacombra, Budapest módra készült bélszínre, almás rétesre és az igazi diós palacsintára.

A bemutatkozó sajtóvacsorán Lutz Lajos elárulta, hogy a lehető legtöbb alapanyagot hazai termelőktől szerzik be: a balatoni sajt és túró, a mangalica és a tanyasi csirke, valamint minden itthon elérhető zöldség magyar tájakról érkezik. A pékáru is a Párisi Passage konyhájában készül.

Az irányváltás tehát tulajdonképpen visszatérést jelent a tradíciókhoz, de mivel 2023-at írunk, az újrafelfedezett hazai klasszikusokat szépen modernizálták, és a hagyma-, fokhagyma-, paprika-domináns magyar konyha testes és fűszeres fogásain valamelyest tompítottak azért, hogy egy háromfogásos menü elfogyasztása után se puffogva induljon haza a vendég. És tényleg így történt, mert mind a pörköltszaftos teljföllel diszkréten megöntözött, finom, friss és könnyed palacsintatésztába tekert, csirkehúsos Hortobágyi, mind a meglepetésre rizsfelfújttal (plusz folyami rákkal és kucsmagombával) érkező, de azzal remekül együttműködő kárpáti fogas filé könnyű falatként szaladt le.

A marinált lilahagymával, fokhagymakompóttal tálalt, zsírban sütött klasszikus libamáj házi kovászos kenyérrel csak azért fogyott lassan, hogy tovább kitartson, míg a nehezebb ételek közé közé sorolt bélszínt a Lutz-féle Budapest mód – a szalonnát elfelejtve – egyszerű lecsóval és krumplival lazította.

A desszertek közül a légiesen könnyű túrókrémet és a nyárízű sárgabarackot rejtő, roppanós tésztájú Rákóczi túros egyéb meglepetéseket is okozott (spolier most direkt nincs), akárcsak a szintén vékonytésztás, töltelékkel rendesen megpakolt, csokoládészószban fürdetett igazi diós palacsinta is, ami bármilyen miliőben királyi édességnek számít, hát még itt, a kristálykupola alatt.

 

klasszikus | budapest | nagy sztori | fogások | menü

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram