Close
Ez az éjszakai vonatút törheti le az Air France szárnyait

Ez az éjszakai vonatút törheti le az Air France szárnyait

Az utasok alacsony száma miatt korábban felfüggesztett Párizs-Nizza éjszakai vonatjáratot május közepén ismét elindították. A francia kormány ugyanis így kívánja népszerűsíteni a repülésnél jóval fenntarthatóbb és környezetbarátabb utazási alternatívát.

A vonat 20:52-kor indul a párizsi Austerlitz állomásról és 09:11-kor érkezik Nizza tengerparti városába. Jean Castex miniszterelnök az első tizenkét órás utat maga is meg fogja tenni, így is felhívva a figyelmet az újrainduló lehetőségről.

A járatot a jövedelmezőség hiánya miatt szüntették meg 2017 decemberében, de a kormány helyreállítási tervének részeként 5,3 milliárd eurót különített el a vasúti szektor számára, beleértve az éjszakai vonatokat is, melyekre százmillió eurót szántak.

Szintén célul tűzték ki azt is, hogy az Air France csökkentse a belföldi járatok számát azon utak esetében, amelyeket kevesebb, mint két és fél óra alatt lehet megtenni vonattal. Ez is feltétele volt a légiközlekedés hétmilliárd eurós támogatási csomagjának.

Jelenleg csak két éjszakai vonatjárat közlekedik Franciaországban, de 2030-ig ennek számát tízre emelnék. Ennek első lépéseként Párizs és Tarbes között is járatokat indítanak majd az év végén.

A reneszánszukat élhetik a pandémia miatt a vonatos utazások, amelyek nemcsak fenntartható megoldást kínálnak a repüléssel szemben, de a hálókocsiknak köszönhetően a társadalmi távolságtartás is könnyedén megvalósítható. Ráadásul a többnapos utazások során Európa legszebb vidékein haladhatunk keresztül, és olyan páratlan panorámákban gyönyörködhetünk, amelyet a levegőből esélyünk sem lenne látni.

(Fotók: Getty Images)

vonat | éjszakai | utazás | párizs | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram