Hatalmas problémával szembesültek a párizsi olimpia szervezői, akár törölhetik is az egyik versenyszámot

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) aggodalommal figyeli a Szajna vízminőségének romlásáról szóló híreket, mivel ennek következményeként elhalaszthatják vagy a nemzetközi szövetség szabályai alapján akár el is törölhetik a triatlonosok úszását a párizsi olimpián.

"A vízminőség romlását a rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű eső okozhatja, ha ez a triatlon versenyek tervezett időpontjaiban bekövetkezik, az olimpia tizenhéz napja lehetőséget nyújt mind az egyéni versenyszám július 26-i, illetve a vegyes váltó augusztus 5-i időpontjainak megváltoztatására. Az időpontváltoztatási lehetőségek miatt szinte biztosak lehetünk benne, hogy a Szajnában rajtolnak a triatlonosok. Hosszan tartó kedvezőtlen időjárás esetén - a nemzetközi szövetség szabályai alapján - elmaradhat az úszás, de ezt mi is és a szervezők is szeretnénk elkerülni" - idézte Kindl Gábort, a hazai szövetség elnökét az MTSZ pénteki közleménye, amely arra is kitért, hogy már a tavalyi előolimpiai versenyen is gondot okozott a vízminőség, s akkor a para versenyzők és a vegyes váltók számára triatlon helyett duatlon versenyt rendeztek.

"A versenyzők biztonsága az elsődleges, de a triatlon alapvetően úszásból, kerékpározásból és futásból áll. A magyar versenyzők számára ez különösen nagy érvágás, hiszen mind a nők, mind a férfiak a világ legjobb úszói közé tartoznak" - áll a közleményben.

A szövetség hozzátette,

elfogadja a szabályokat és ha duatlonra kerül a sor, a magyar versenyzők akkor is a maximumot fogják nyújtani a francia fővárosban.

Az MTSZ jelenleg négy magyar triatlonos olimpiai szereplésével számol. A szövetség közölte, hogy Lehmann Csongor párizsi helye már biztos, a nőknél pedig Kuttor-Bragmayer Zsanett részvétele "nincs veszélyben".

A férfiaknál további két kvótában bízik az MTSZ, mely jelezte, hogy Bicsák Bence, Dévay Márk és Faldum Gábor verseng az ötkarikás szereplésért. Ha sikerül megvédeniük pozíciójukat a legjobb harminc között a világranglistán, akkor közülük a két legmagasabban rangsorolt utazhat Párizsba.

Legközelebb a május 17-i mexikói pótkvalifikációs viadalon a vegyes váltóknak lesz lehetőségük növelni az olimpiai résztvevők létszámát, s ha a magyarok sikerrel járnak, további egy női helyet szereznek a nyári játékokra.

(Forrás: MTI, fotók: Getty, illusztráicó)

olimpia | szajna | párizs | triatlon

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram