Svájci luxusóra, lengyel gyökerekkel – A Patek Philippe-sztori

"Sohasem birtokolsz egy Patek Philippe-et. Csupán megőrzöd a következő generációnak" – áll a híres óragyártó szlogenjében. A luxusórák piacának egyik legkiemelkedőbb márkája, a Patek Philippe közel 180 évvel ezelőtt Genfből indult világhódító útjára, és mára az órafanatikusok körében az egyik legkeresettebb márka, mely korábban királyi családok és pápák kedvence is volt. Utánajártunk, honnan és hogyan indult a történet.

Mint szinte minden kiemelkedő óramárka, a Patek Philippe is Svájcban született, gyökerei mégis Lengyelországig nyúlnak vissza. Antoni Norbert Patek ugyanis 1812-ben egy lengyel kisvárosban, Piaskiban született, ahonnan elég fiatalon, az 1830–1831-es novemberi felkelés után, orosz nyomásra katonatársaival együtt emigrációra kényszerült.

Patek először Franciaországban, majd Svájcban telepedett le, ott kezdte el használni a Antoine Norbert de Patek nevet.

Genfben egyből magával ragadta az órakészítés mestersége, így nem sokkal később, 1839-ben a szintén lengyel emigránssal és akkorra Genfben már elismert órakészítővel, François Czapekkel megalapították a Patek, Czapek & Cie manufaktúrát, mely az első pillanattól kezdve a minőségi óragyártást tűzte ki céljául a profitorientált tömeggyártással szemben.

A közös hagyományokon osztozó Patek és Czapek korai óráiban gyakran jelentek meg a lengyel történelmi, népi és vallási tradíciókra utaló jegyek. A közös gyökerek azonban mégsem bizonyultak elégnek: Patek és Czapek között a viszony elmérgesedett, így Pateknak új partner után kellett néznie, akit 1844-ben a franciaországi Industrial Exposition-on meg is talált.

Itt figyelt fel Jean Adrien Philippe-re, aki ekkoriban szabadalmaztatta a kulcs nélkül felhúzható óramodelljét, mellyel kiérdemelte a kiállítás aranymedálját. Philippe és Patek hamar megtalálták egymással a hangot, és hamarosan el is kezdték a közös munkát:

1845-ben Philippe Genfbe költözött, ahol technikai igazgatóként és partnerként csatlakozott Patek vállalatához, mely Czapek távozása után először Patek & Cie néven, majd 1851-től Patek, Philippe & Cie-ként folytatta tovább működését.

A közös munka gyümölcse pedig hamar be is ért: 1855-ben a párizsi Exposition Universelle-n aranymedállal jutalmazták munkájukat, melyet még sok kitüntetés és mérföldkő követett a vállalat története során.

Többek között a Patek Philippe nevéhez fűződik az első svájci készítésű karóra is, melyet Koscowicz grófnőnek készített 1868-ban.

De a márka Európán innen és túl is a királyi családok és pápák kedvencévé vált: Louise dán királynőt, III. Viktor Emánuel olasz királyt és Savoy hercegét, valamint Hussein Kamel egyiptomi szultánt is ugyanúgy Patek Philippe-et hordott, mint IX. Pius vagy XIII. Leo pápa.

Koscowicz grófnő karórája

Patek és Philippe között megvalósult a tökéletes munkamegosztás: míg Philippe a gyártási folyamatok ellenőrzéséért és fejlesztéséért, illetve az innovációért felelt, addig Patek a genfi órakészítés híres dekoratív elemeit igyekezett minél magasabb szinten beépíteni az órakészítésbe, miközben a márka helyi és nemzetközi hírnevét is ápolta.

Pateknak köszönhetően magasan képzett kézművesek segítségével olyan tradicionális, kézzel készített díszítéseket alkalmaztak, mint például a zománcfestés, a festett miniatúrák, a fémgravírozás vagy az intarzia. Ugyan ezek a technikák ma igen ritkán fordulnak elő, a Patek Philippe és a hozzá hasonló óragyártók exkluzív mestermunkáin azért még ma is tetten érhetőek.

Patek 1877-es halálát követően egyetlen fia, Léon nem akart apja helyére lépni a vállalatban, inkább a részesedéséből járó élethosszig tartó járadékot választotta, így helyette veje, Joseph Antonine Bénassy-Philippe vette át a feladatokat, míg Philippe 1891-ben legfiatalabb fiának, Joseph Emile Philippe-nek adta át pozícióját.

Az új tulajdonosok, J. E. Philippe és Bénassy-Philippe 1901-ben a vállalat védelme érdekében annak részvénytársasággá nyilvánítása mellett döntöttek. J. E. Philippe halála után fia, Adrien vette át a helyét, aki az eredeti alapítók utolsó leszármazottjaként birtokolt vezetői pozíciót a Patek Philippe-nél.

A vállalat hivatalos logója, a Calatrava-kereszttel

Mindeközben, 1887-ben jegyezték be a vállalat hivatalos logójaként a Calatrava-keresztet, melynek története a középkorig nyúlik vissza. A kereszt eredetileg a spanyol egyházi Calatrava-rend jelképe volt, akik sikeresen megvédték Spanyolországot a mór támadásokkal szemben. A kereszt így egyrészt a bátorság, lovagiasság és függetlenség jelképe, mely értékeket a Patek Philippe márka is magában hordozza, másrészt egy katolikus szimbólum, mely az alapítók vallási gyökereit szimbolizálja.

A nagy gazdasági világválság a Patek Philippe számára is hanyatlást hozott: mint minden luxusmárka számára, esetükben is a vásárlói kör drasztikus visszaesését jelentette, és 1932-re a vállalat a csőd szélére került. Ennek ellenére nem akarták eladni a céget versenytársaiknak, inkább az egyik legnagyobb beszállítójuknak, a Cadrans Stern Frères-nek tettek ajánlatot.

A Stern testvérek segítségével a Patek Philippe átvészelte a válságot – a testvérpár pedig közben részvényeket is vásárolt a cégből, olyannyira, hogy 1932 végére a vállalat teljesen az ő tulajdonukba került.

A Stern család támogatása és hatása hamar pozitív változásokat hozott a vállalat számára, melynek köszönhetően nem csak hogy talpra állt, de hamarosan paicvezető márkává vált a Patek Philippe. Az ő irányításuk elején született meg például a dizájn tekintetében a német Bauhaus mozgalom ihlette Calatrava karóra kollekció is, mely máig az egyik legkeresettebb modell a Patek Philippe történetében.

A híres Calatrava-kollekció egyik darabja

1937-ben újabb mérföldkő következett: a Patek Philippe megjelent a világ első World Time karórájával, mely huszonnégy időzóna megjelenítésére alkalmas – és egyben a cég híres Complications és Grand Complications kollekcióinak előfutára.

Ezeket a sikereket pedig olyan, szintén kiemelkedő modellek követték, mint az egyszerű és letisztult Golden Ellipse (1968-tól), a sportos eleganciát képviselő Nautilus (1976-tól), vagy a jóval később, 1993-ban megjelent geometrikus formavilágú Gondolo.

A gyönyörű Golden Ellipse

A még ma is a Stern-leszármazottak által vezetett vállalat hamarosan a saját lábára állt, és napjainkban az óragyártás folyamatát teljes körűen házon belül látják el. A Patek Philippe pedig nem csak a tradícióra épülő óragyártással, hanem a genfi Patek Philippe Múzeum 2001-es megalapításával is az óragyártás történelme előtt tiszteleg, ahol a vintage Patek Philippe kreációk mellett más gyártók korszakalkotó darabjai is segítik az európai óragyártás ötszázéves történelmének áttekintését.

A rekordáron elkelt Supercomplication

A vállalat sikereit bizonyítja, hogy a vintage Patek Philippe kreációk ma számos gyűjtő számára többet jelentenek csupán egy óránál. Csodálat tárgyai, melyek rekordárakon találnak új gazdára nemzetközi aukciókon: az 1933-ban Henry Graves Jr. által vásárolt Supercomplication zsebóra például 1999-ben 11 millió dollárért kelt el a Sotheby’s aukcióján, majd 15 évvel később, 2014-ben újra gazdát cserélt – akkor már 24,4 millió dollárt fizetett érte az új tulajdonos.

Ez is érdekelhet:

Így született a luxusórák királya, a Rolex

102 éves a világ leghíresebb óramárkája – kutattunk hát egy kicsit.

(Képek: Patek Philippe, Getty Images)

Svájc | óra | Piaski | svájci óra | Lengyelország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom