Close
Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Ehhez képest alig látogatják.

Valószínűleg a legtöbb embernek nem Európa jut eszébe, amikor az esőerdőkre asszociál. Pedig a kontinens valójában számos mérsékelt égövi esőerdőnek ad otthont, amelyek enyhébb hőmérsékleten is „működnek”.

A kontinens legnagyobb esőerdeje a bosznia-hercegovinai Sutjeska Nemzeti Parkban található Perućica, amely az UNESCO szerint „Európa zöld ékköve”.

Valódi őserdő, ami azt jelenti, hogy emberi tevékenység és a fejlődés nem érintette. Európa egyik leglenyűgözőbb természeti csodája, egyes területeken viszont szinte áthatolhatatlan.

Szakértők szerint a Perućica mélyén rejtőző fák közül jó néhány legalább háromszáz éves. Egyébként összesen több mint százhetven fa- és bokorfajta található Bosznia-Hercegovina egyik legmagasabb vízesésének, a Skakavacnak szomszédságában. A kilencvennyolc méter magas vízesés egy mészkőszikláról zúdul alá, a téli hónapokban gyakran befagy.

Az egyedülállónak számító Perućicára nagyon vigyáznak. Elsősorban tudományos és kutatási célokra használják, nem pedig turisztikai látványosságként. Ettől függetlenül látogatható a Sutjeska Nemzeti Park, amely a fővárostól, Szarajevótól mintegy három órányi autóútra található.

Vezetett túrán lehet felfedezni a park nevezetességeit, köztük a bizonyos Skakavac-vízesést és az esőerdő kilátópontjait, de a látogatóknak követniük kell a kijelölt ösvényeket és a helyi hatóságok tanácsait.

Kellemes időjárás, alacsony árak és eklektikus épületek. Bosznia-Hercegovina fővárosának elég könnyű elcsábulni.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

esőerdő | legnagyobb | Perućica | Európa | Sutjeska Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom