Egy szemészeti tanszék kutatói döntöttek úgy, hogy leírják a palacknyitás ideális módját a kockázatok elkerülése érdekében.
Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy legyünk óvatosak, amikor kinyitjuk a szénsavas italt, mert a dugó akár nyolcvan kilométer/órás sebességgel is száguldhat, és maradandó károsodást okoz, ha eltalál valakit.
Ethan Waisberg, a Cambridge-i Egyetem Szemészeti Tanszékének munkatársa és kollégái szerint egy hét és fél decis pezsgős vagy habzóboros üvegben a nyomás körülbelül háromszorosa egy normál autógumiénak. Ez pedig a dugót akár tizenhárom méterre is ellőheti.
Ha viszont a palackot lehűtjük, akkor csökken a nyomás.
Érdemes arra is figyelni, hogy kinyitásnál az üveget negyvenöt fokos szögben döntsük meg magunktól elirányítva, ügyelve arra is, hogy senki más felé ne nézzen a dugó, amit egyébként érdemes még lefelé is nyomnunk, hogy ellensúlyozzuk az üvegben uralkodó nyomást.
A kutatók szilveszteri jókívánsága, hogy míg kitűnő újévre koccintunk, őrizzük meg a pezsgőt a poharunkban, a csillogást pedig a szemünkben.
Ha még nem tudod, mit csinálsz szilveszterkor, itt és itt ajánlunk néhány különleges programot.
(Forrás: Independent, képek: Unsplash)
nyitás | pezsgő | újév | üveg | kinyitás
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!