Hiába eszel keveset, de nem tudsz lefogyni? Meglepő ok állhat a háttérben

Az ember azt gondolja, hogy törvényszerűen fogynia kell, ha keveset eszik és közben sportol. Egyes vegyi anyagok azonban keresztülhúzhatják a számításokat.

A PFAS-t, azaz per- és polifluorozott alkilvegyületeket az 1940-es évek óta használják tapadásgátló, víz-, hő- és foltálló tulajdonságaik miatt. A ruházattól kezdve a tapadásmentes serpenyőkön át az élelmiszercsomagolásokig mindenben megtalálhatóak, azonban ezeknek az anyagoknak az előnyeik mellett igen komoly hátrányaik vannak.

Az elmúlt években ezeket a vegyületeket súlyos egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, például születési rendellenességekkel és rákkal. Ennek hatására a PFAS-t szigorúbban kezdték szabályozni, és igyekeznek fokozatosan kivonni a használatból, de néhány még mindig megtalálható az élelmiszercsomagolásokban, ahonnan az ételekbe szivároghat.

A Dél-dániai és a Koppenhágai Egyetem kutatói nemrég a PFAS testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták egy 2011-es kutatás adatai alapján, amely a különböző étrendek és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti kapcsolatot elemezte. Az eredeti vizsgálatban nyolc európai országból Bulgáriából, Csehországból, Dániából, Németországl, Görögországból, Hollandiából, Spanyolországból és Nagy-Britanniából származó, túlsúlyos alanyok vettek részt.

A kísérleti alanyokat, akiknek az volt a feladatuk, hogy leadják a testsúlyuk nyolc százalékát, véletlenszerűen öt különböző étrendi csoportba osztották, amelyek közül néhány célzottan fogyasztó diéta volt, és 26 héten keresztül figyelték az eredményeket. A dán kutatók 381 résztvevő vérplazmájának összetételére voltak kíváncsiak, ezen belül is öt, különbözőféle PFAS szintjét vizsgálták.

Szignifikáns kapcsolatot találtak a súlynövekedés és a vegyi anyagok szintje között, függetlenül az étrendtől.

Azok, akiknek a szervezetében kétszer annyi PFOA és PFHxS volt, mint az átlag, másfél kilogrammos súlynövekedést tapasztaltak. Ráadásul úgy tűnt, hogy a PFAS jobban „hizlal“, mint a nem megfelelő étrend. Ez a jelenség, vagyis a méreganyagoknak való kitettség pedig magyarázatot adhat arra, hogy miért maradhat hatástalan a diéta, például az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a PFAS megváltoztathatja az energiaanyagcserét, a glükózszabályozást és a pajzsmirigyhormon-homeosztázist is, ezek a folyamatok pedig komoly hatással vannak a testsúlyra.

Ez a három egészséges és szép smoothie bowl akár a diétába is beleillik, akárcsak ezek a töltött avokádók.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

étrend | fogyás | csomagolás | PFAS | diéta

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom