Philip Glass kultikus filmzenéi új hangszereléssel szólalnak meg a Müpában

A cselekmény és szöveg nélküli Koyaanisqatsi – Kizökkent világ című kultfilmnek Philip Glass zenéje is szerves része. A modern társadalmon tűnődő filmből trilógia lett, mindvégig Glass muzsikájával – a háromból kettőt szeptemberben a Müpában élőben ad elő a Philip Glass Ensemble.

Godfrey Reggio, a kísérletező szellemű amerikai rendező 1982-ben készítette el Koyaanisqatsi című filmjét, amely a nyitott, új iránt fogékony közönség köreiben kultikus alkotássá vált. A cím a hopi indiánok nyelvén annyit jelent: Kizökkent világ – ezzel a címmel forgalmazták a filmet Magyarországon is.

A mű a természettől és az élet ősi egyensúlyától elforduló modern társadalmak abszurditását ábrázolja sugallatosan, cselekmény és szöveg nélkül, a film szerves részének számító Philip Glass-komponálta zenével.

„A premierje óta a Koyaanisqatsi modern filmklasszikussá vált. Godfrey és én három éven át dolgoztunk a film képi világának és zenéjének összeillesztésén. Film és zene együttműködésében példátlan ez az intenzitásás” – mesélte az alkotói folyamatról Glass.

Ezt a tökéletesen összeillesztett audiovizuális élményt tapasztalhatja meg a Müpa közönsége szeptember 23-án a Philip Glass Ensemble autentikus előadásában, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével.

A Koyaanisqatsi sikere után Godfrey Reggio műhelyében megszületett a Qatsi trilógia – ahogy első, úgy két további film címe is egy-egy hopiktól kölcsönzött szó. Közös bennük továbbá, hogy mind szöveg és cselekmény nélküli alkotások, amelynek a trilógia nyitódarabja után elidegeníthetetlen része lett Philip Glass zenéje.

A Powaqqatsi (Változó világ, 1988) az ősi kultúrák eltűnését, a Naqoyqatsi (Erőszakos világ, 2002) a modern technológiák társadalomra gyakorolt elidegenítő hatását ábrázolja.

Az utóbbi zenéjét a film vetítése alatt egy, a szerző által kifejezetten erre az alkalomra készített új hangszerelésben a Philip Glass Ensemble adja elő, Helecz Dániel csellószólójával és a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével. A szeptember 24-i koncert egyben magyarországi bemutató is lesz.

A zenemű új hangszerelése a Ravenna Festival, a National Concert Hall (Ireland), a Barbican Centre és a Müpa Budapest felkérésére készült.

Ijesztő és lenyűgöző világ

„Mindhárom film egyedi vizuális és zenei nyelven játszódik, szöveg és színészek nélkül – összegezte a trilógiát Glass. – Godfrey érdeme, hogy sikerült maradandó, erőteljes képeket hagynia ránk, illetve egy hol ijesztő, hol mélyen lenyűgöző világ lenyomatát. A film a maga tisztaságában és elevenségében nem igényel egyszerű magyarázatot, inkább elmélkedésre, megkérdőjelezésre sarkall, és inspirál.”

A Qatsi trilógia kitüntetett helyet foglal el az 1968-ban, New Yorkban alapított PGE páratlanul gazdag, fél évszázados pályafutásában – még Glass két operájában (La Belle et la Bête, The Photographer) is feltűnik.

(Nyitókép: Philip Glass, Rubin Kodheli és Laurie Anderson egy korábbi előadáson, fotó: GettyImages)

müpa | Naqoyqatsi | zene | koncert | Koyaanisqatsi

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom