Pilóták elmondták, mi az az öt dolog, amire minden utasnak oda kell figyelnie a gépen

Néhány pilóta és pilótanő beszélt a HuffPostnak arról, hogyan repülhetünk "okosabban",  valamint a tapasztalt szakemberek elárulták azt is, mit nem tennének meg soha utasként. Íme, öt tennivaló és tilalom, amit érdemes megjegyezni.

Soha ne menj ki a mosdóba cipő nélkül

– Sok utas érthető módon leveszi a cipőjét, amikor leül, hogy kényelmesebb legyen a repülés, de én mindig ügyelek arra, hogy legyen rajtam cipő, amikor a mosdót használom –mondta Stefán Dór Arnarsson, egy izlandi légitársaság pilótája.

Ez persze nem lephet meg senkit, aki látta már egy repülőgép mosdójának belsejét. A padló a víztől, és még a jó ég tudja mitől lehet nedves.

Sose állj fel addig, amíg a repülőgép nem parkol be a helyére

– És ameddig a biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztetnek – mondta Michelle Gooris holland pilótanő. – Bár ez alapnak tűnik, mégis meglepően sokszor történik meg, hogy az utasok nem bírják kivárni, amíg a gép beér a kapuhoz.

– A biztonsági öv kioldása, miközben a repülőgép még gurul – és a jelzés világít –, illegális cselekedetnek számít. És veszélyes is. Előfordulhat ugyanis, hogy a pilótának hirtelen fékeznie kell, ennek következtében pedig a folysóán állók megsérülhetnek – mutatott rá Gooris.

Soha ne borulj ki a turbulencia miatt – a gépet úgy építették, hogy durvábbakat is kibírjon

– A turbulencia sokaknak bosszúságot okoz, de a repülőgép nem fog leesni az égből – mondta Jeanie Carter, a Wheels Up magáncég pilótája. – És általában egyáltalán nem veszélyes, amíg követjük a személyzet utasításait – azaz maradjunk ülve, és kapcsoljuk be a biztonsági övet, amikor erre kérnek – folytatta.

– A beavatatlanok számára a turbulencia aggodalomra adhat okot, de csak viszonylagosan kell gondolni rá – javasolta Carter.

– Én a turbulenciát egy hajókázáshoz hasonlítom. A csónakban láthatod a hullámokat, ahogy pattognak. A levegő ebben az esetben olyan, mint a víz, de ugye odafent nem látod a "hullámokat". Tökéletesen biztonságos, és a repülőgép is elbírja.

Ne rakd be mindkét csomagodat a fej feletti tárolóba

– Pályafutásom elején, a kereskedelmi járatokon mindkét táskámat a fej feletti tárolóba dobtam, és nem gondoltam többet rá, egészen addig, amíg az egyik utolsóként beszálló utas egyszer csalódottan nézett rám, amiért már nem volt hely az ő bőröndjének – vallotta be Carter.

– Manapság úgy tűnik, hogy a szabályok megszegése és minél több cucc magunkkal vitele a norma – a legtöbb utas egyenesen a legközelebbi fej feletti tárolóba pakol. Ne tegyük.

– Azóta a hátizsákot mindig az előttem lévő ülés alatt tartom – mondta Carter. – Ha mindenki megtenné ezt, sokkal könnyebb lenne az utazás.

Ha arra kérnek, hogy húzd fel a redőnyt, tedd meg

– Soha nem tartom lehúzva az ablakredőnyt felszálláskor vagy leszálláskor – mondta Mindy Lindheim pilóta és blogger a HuffPostnak.

– Nemcsak jobb így a kilátást, hanem az utasok egy plusz szempárt jelenthetnek! A pilóták a pilótafülkéből ugyanis nem sokat látnak a szárnyakból, tehát akár egy utas lehet az első, aki észrevesz valami rendelleneset, és értesítheti a személyzetet – mondta.

Persze nem kell az egész repülést azzal tölteni, hogy a katasztrófa bekövetkeztére várunk. – Mi, pilóták felkészülünk a legrosszabbra, de nem gyakori, hogy ilyesmivel találkozunk – biztosított mindenkit Lindheim.

Egy pilóta elárulta, miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől, ezt az öt másodperces biztonsági trükköt pdig minden utasnak tudnia kell, amikor felszáll a repülőre.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

pilóta | öt dolog | tanács | tipp | repülés

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom