Close
Egy pilóta elárulta, miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől

Egy pilóta elárulta, miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől

Szakértő ad tanácsokat a repüléssel kapcsolatos szorongás enyhítésére.

A teherszállító gépeket vezető Harrison Murray november óta oszt meg a munkájához köthető érdekességeket és válaszol a repülés miatt idegeskedő utasok kérdéseire az egyik népszerű közösségi oldalon.

A Coventry környékén élő, a LinkedIn szerint a Heathrow repülőtéren működő brit CargoLogicAir-nek dolgozó brit pilóta nemrég a TikTokon posztolt egy praktikus videót, melyben hasznos tanácsokkal látja el a rettegőket, például a váratlan technikai problémákra reagálástól kezdve egészen addig, hogy a gép melyik részén érdemes helyet foglalni, hogy kevesebb turbulenciát érezzenek.

Írd le a félelmeidet!

“Az első dolog, amit javaslok, hogy készíts egy listát – írj le mindent, ami miatt aggódsz, szorongsz vagy félsz. Ezután húzd át azokat a dolgokat, melyek felett nincs kontrollod, és koncentrálj azokra, amiket viszont befolyásolhatsz. Fontos, hogy tisztában légy azzal, mi fog történni. Ha van egy terved, akkor úgy érezheted, hogy egy kicsit jobban kézben tartod a történéseket”.

Képezd magad!

“Felmentem a Youtube-ra, és megnéztem néhány videót a ‘Hogyan működnek a repülőgépek?’ témában. Az alapok megértése segíteni fog. Nézz meg néhány videót a fel- és leszállásról, a pilótafülkéből, hogy lásd, mit csinálnak a pilóták – így amikor a fedélzeten ülsz, tudni fogod, mi és miért történik.”

Válaszd meg okosan a helyedet!

“Felmehetsz például a SeatGuru oldalra, ahol megnézheted a repülőgép ülésrendjét, és kiválaszthatod a legjobb helyet. Ha szorongsz, vagy klausztrofóbiás vagy, azt javasolnám, hogy a folyosó melletti ülést válaszd – ebben az esetben senki nem állja el az utadat, és amikor érkezik a jelzés a kikapcsolható biztonsági övről, elmehetsz sétálni, csinálhatsz néhány légzőgyakorlatot – remélhetőleg ez megnyugtat.”

Szerezz előzetest!

“Próbálj meg képet szerezni a fedélzetről, ahol repülni fogsz, ismerkedj meg a kabinnal, hogy amikor belépsz, ne először lásd. Ettől egy kicsit jobban fogod érezni magad.”

Kerüld a katasztrófafilmeket!

“Felejtsd el a légi katasztrófás videókat és filmeket, mert ezek egészen biztosan nem tesznek jót.”

Sokkal nagyobb biztonságban vagy, mint egy autóban

“Következzék néhány tény: nagyobb a valószínűsége, hogy elüt egy autó, vagy meghalsz autóbalesetben, mint repülőn – 17 ezerből egy halálos baleset köthető autóhoz, 287 millióból pedig egy repülőhöz. A villámcsapás általi halálozás esélye egy a 90 millióhoz – az esélyek tehát elég jók.”

Végezz el egy  tanfolyamot!

Több légitársaság is szervez kurzust a repüléstől félő utasainak. A tanfolyamon általában egy tapasztalt pilóta és egy szakértő oszlatja el a gyakori tévhiteket, továbbá hasznos tippeket is adnak a résztvevőknek, akik aztán egy próbarepülésen tesztelhetik a tanultakat.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

félelem | repülő | tippek | mit érdemes | csinálni

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a nagyon egyszerű trükkel elkerülheted, hogy összegyűrődjenek a ruhák a bőröndben

Hiába az adventi vásár horrorárai, Budapest az egyik legolcsóbb város ezen a télen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram