Huszonkétszer a világ tetején – Ilyen egy 37 éves serpa élete

A Mount Everestet megmászni a legtöbbünk számára a lehetetlennel egyenlő, Ngma Nuru Sherpa azonban már huszonkétszer állt a világ legmagasabb hegyének 8848 méteres csúcsán.

"Nem a rekorddöntés a célom, egyszerűen ez a munkám" – vallja szerényen a mindössze harminchét esztendős hegyivezető. A mai napig ő a legfiatalabb hegymászó, aki már ilyen sokszor járt a világ legmagasabb hegycsúcsának tetején.

Ngma Nuru a Roadsternek adott interjújában elmondta, hogy a teljesítménye még Nepálban is elismerést vált ki, noha Katmanduban a világon a legmagasabb az egy főre jutó Everest-mászók száma. Ngma Nuru Sherpának már csak kétszer kell feljutnia az Everestre, hogy ő legyen a legfiatalabb hegymászó, aki a legtöbbször mászta meg a hegyet.

A rekordot most még Kami Rita Sherpa tartja huszonnégy csúcsmászással. "Remélem, meg fogom dönteni ezt a rekordot, de a célom az, hogy ennél többször másszam meg az Everestet, szerintem huszonhétszer vagy huszonkilencszer meg tudom csinálni, ha kellőképpen edzett maradok" – mondja nevetve. Ngma a SeeYourPlanet nevű produkció meghívására érkezett Magyarországra, akik filmet forgatnak a híres serpáról és a serpák életéről. Két másik serpa társával együtt elvitték őket a tengerhez is, ami régóta nagy vágya volt.

Mindig oxigénnel mászik, mert felelős a kliensekért.

Nem magának mászik, hiszen a munkája az, hogy a fizetős klienseit felvigye a csúcsra, vagy addig, ameddig azok bírják.

"Sokszor előfordul, hogy a kliensem azt hiszi, még bírja, de én már látom rajta, hogy elég volt neki, és vissza kell fordulnia. Ekkor keménynek kell vele lennem, mert az már életéről és az enyémről is szól. Tehát nem csupán pénzkérdés, hogy valakit felvigyek az Everestre, mert az illetőnek fel is kell készülnie a mászásra, és egészségesnek is kell lennie. És vannak más tényezők is, úgymint az időjárás. Én mindig oxigénnel mászok. Semmi értelme anélkül, mert az károsítja az agyat" – mondja Ngma.

Egyébként a nepáli hatóságok most azt tervezik, hogy csak az kaphat majd mászóengedélyt, aki bizonyítani tudja, hogy már megmászott egy hétezres hegyet.

Ngma, aki a nyolcezres hegyek között nőtt fel, kisgyerekként magába szívta a hegymászást, hiszen édesapja is serpa és hegymászó volt. A serpa a népcsoport neve, amely a Himalájában, a Khumbu-völgyben őshonos, vallása a buddhizmus. Genetikailag és történelmileg is alkalmasabbak a hegymászásra, mint más népcsoportok tagjai, hiszen többnyire négyezer méter felett élnek. Nem véletlen, hogy amióta a kalandorok céltáblájára került a Mount Everest megmászása, őket kérték fel segítőnek. És egyúttal ők azok, akik a mai napig sokszor életük kockáztatásával kiépítik a fix köteleket a hegyeken, felcipelik a táborokba a nélkülözhetetlen holmikat, főznek a turistákra, felviszik a zsákjaikat, lehozzák a szemetet, a betegeket, és sajnos sok esetben a halottakat is.

Sokan közülük is meghalnak, miközben munkájukat végzik.

Ngmát a nehézségek dacára már kisfiúként vonzották a magas hegyek. Minden közeli sziklára felkapaszkodott, majd közölte otthon, hogy ő is a hegyekben szeretne dolgozni. Ma már neki is van saját családja: két fia és felesége várja otthon, amikor távol van a hegyekben. Ez nagyon nehéz dolog a serpa családokban, mert a távol lévő családfenntartó minden egyes alkalommal életveszélyben is van, és ha ő nem tér haza, akkor a szeretett férfin és apán kívül a családfenntartó is elvész.

Nepálban nincs szociális támogatás, nincs nyugdíj. Ngma azt mondja, a fiai már nem akarják ezt a nehéz szakmát űzni. Nepálban rangnak számít, ha valaki hegyivezető és vezető serpa lesz. Ngma is teherhordó serpaként kezdte a karrierjét, és végijárta a serpaélet minden lépcsőfokát.

Ngma volt az, aki felkísérte a csúcsra a világ legfiatalabb csúcsmászóját, Malavath Purna-t. Akkor ő tizenhárom éves és tizenegy napos volt, azóta ez a rekord megdőlt. "És én voltam az is, aki az eddigi legidősebb mászót sikeresen feljuttatta a csúcsra. Juicsiro Miura Japánból érkezett, és majdnem nyolcvanegy évesen mászta meg az Everestet. Azt mondja, nem különösebben végez testedzéseket, hiszen eleget edzett, amikor a hegyivezető-vizsgára készült, és neki maga a munka is edzésnek számít."

Szerencsére a kliensei közül még senki sem vesztette életét, de a csapatban már volt halálos áldozat. Ő is került már veszélybe, amikor 2017-ben a Khumbu jégesésen, az Everest egyik legveszélyesebb részén haladtak át. "Éjszaka volt, és mentünk át a jégesésen. Egy jégtömb leszakadt, és nekem kellett kimentenem a barátomat. Ez volt az eddigi legveszélyesebb kalandom, de megúsztam – meséli Ngma és azt is hozzáteszi, hogy vallásuk szerint a hegyek az istenek lakóhelyei, és ott embernek nem sok keresnivalója van. Ezért tartanak minden mászás előtt púdzsa szertartást, amelyen kérik az istenek áldását a mászásra. – Ha nem tart valaki púdzsa szertartást, az azt jelenti, hogy nem tiszteli a hegyeket, és akkor valami balszerencse is történhet vele. Mi tiszteljük a hegyeket, teljes szívünkből."

Ez is érdekelhet:

Ezért hatalmas kaland már a Mount Everest alaptáboráig is feljutni

Mark Leaver fotós huszonhét napos út során jutott el Kathmanduból a Csomolungma tövéig. Mivel kiváló fotós, fantasztikus képekkel tért vissza a Himalájából.

(Fotók: SeeYourPlanet – Sepsi Gergő, Ngima Nuru Sherpa saját fotók)

Ngma Nuru | hegymászás | serpa | hegyi | csúcs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom