Close
A portugál vonatút, amin megismerhetjük a luxuskaland receptjét

A portugál vonatút, amin megismerhetjük a luxuskaland receptjét

A legendás portói São Bento állomásról újra kifut a Presidential, a 19. századi Portugália királyi vonata, amely minden érzékre ható élményt ígér utasainak. A csodálatos képek és a programok láttán máris indulnánk megváltani a jegyeket, hogy a kilencórás, Douro-vidéket átszelő út során egyszerre hódolhassunk a természet, a gasztronómia és a nosztalgia iránti rajongásunknak.

Egy csipet történelem

Az 1890-ben épült patinás vonat sokáig királyok, államfők, pápák közlekedési eszköze volt – olyan méltóságokat is szállított, mint II. Erzsébet királynő vagy II. János Pál pápa. Később, már a portugál Vasúti Múzeumban ragadta meg egy vállalkozó figyelmét – neki köszönhető, hogy a múlt ékköve újra pályára állt.

A vonat ma is őrzi régi pompáját, a kocsik felújítása során igyekeztek kívül-belül megőrizni az eredeti stílust, a gazdag színvilágot, a régi, ikonikus bútorokat, kiegészítőket, az enteriőr mellett pedig zongoramelódiákkal fokozzák a nosztalgikus hangulatot.

Egy korty portugál vidék

Felszállni a Presidentialra már önmagában (idő)utazás, de ha a vonat kigurul az állomásról, rácsodálkozhatunk a varázslatos völgyekre és erdőkre, a festői portugál falvakra, és a Douro borvidéknek csodás ültetvényeire.

Bár a vonaton is kóstolhatjuk egy tradicionális, 1842-ben alapított borászat, a Niepoort kiváló tételeit, személyesen is megismerhetjük a világ egyik legkorábban kijelölt borvidékének egyik pincészetét. A Presidential jegyára ugyanis tartalmaz egy kóstolótúrát a Quinta do Vesúvionál, ahol a látogatás több okból is igazi kuriózumnak számít.

A Symington család az egyik legjelentősebb borász család a Douro-völgyben, akik 1827-ben épített borászatukban fogadják a vonat utasait. A Vesúvio azért is különleges, mert a Duoro DOC-re és az évjáratos portóira specializálódott borászatban még ma is lábbal tapossák a szőlőt, hogy ezzel is őrizzék az ember és a természet közti harmóniát.

A birtok épületeit is megőrizték régi, rusztikus formájukban, a Presidential kiváltságos utasait pedig olyan területekre is beengedik, amelyek máskor nem látogathatók.

Egy falat Michelin-csillagos gasztronómia

A királyi vonatnak új életet adó ötletgazda, Gonçalo Castel-Branco teljes élményt akart nyújtani utasainak, ezért nem elégedett meg annyival, hogy egy igényesen felújított luxusvonattal, szép tájakat átszelve eljuthatunk egy exkluzív borkóstolóra.

Minden útra csatlakozik egy-egy Michelin-csillagos séf is, aki a klasszikus ízekre építkezve, lehetőség szerint lokális alapanyagokból készíti el saját, négyfogásos degusztációs menüjét, borokkal párosítva.

A következő szezonban is csupa feketeöves séfet várnak, köztük például az első portugál főzős tévé-show nyerteseként ismertté vált Alexandre Silvat, a két Michelin-csillaggal büszkélkedő Henrique Sá Pessoat, vagy a több londoni éttermet is felfuttató, munkája során a portugál gyökereiből inspirálódó Nuno Mendest.

Az egynapos túra ugyan nem olcsó – 650 eurót kell kifizetnünk fejenként –, de garantáltan életreszóló élményt kap, aki benevez. Szívünk szerint máris több útra vennénk jegyet, hogy minden ízét kiélvezhessük ennek a különleges portugál kalandnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: The Presidential Train)

FOLYTASD EZZEL
Óriási hegedűhajón zenélt egy vonósnégyes Velencében
Csodás show-műsorként hirdetik a vulkánkitörést a Kanári-szigeteken
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom