Close
A portugál vonatút, amin megismerhetjük a luxuskaland receptjét

A portugál vonatút, amin megismerhetjük a luxuskaland receptjét

A legendás portói São Bento állomásról újra kifut a Presidential, a 19. századi Portugália királyi vonata, amely minden érzékre ható élményt ígér utasainak. A csodálatos képek és a programok láttán máris indulnánk megváltani a jegyeket, hogy a kilencórás, Douro-vidéket átszelő út során egyszerre hódolhassunk a természet, a gasztronómia és a nosztalgia iránti rajongásunknak.

Egy csipet történelem

Az 1890-ben épült patinás vonat sokáig királyok, államfők, pápák közlekedési eszköze volt – olyan méltóságokat is szállított, mint II. Erzsébet királynő vagy II. János Pál pápa. Később, már a portugál Vasúti Múzeumban ragadta meg egy vállalkozó figyelmét – neki köszönhető, hogy a múlt ékköve újra pályára állt.

A vonat ma is őrzi régi pompáját, a kocsik felújítása során igyekeztek kívül-belül megőrizni az eredeti stílust, a gazdag színvilágot, a régi, ikonikus bútorokat, kiegészítőket, az enteriőr mellett pedig zongoramelódiákkal fokozzák a nosztalgikus hangulatot.

Egy korty portugál vidék

Felszállni a Presidentialra már önmagában (idő)utazás, de ha a vonat kigurul az állomásról, rácsodálkozhatunk a varázslatos völgyekre és erdőkre, a festői portugál falvakra, és a Douro borvidéknek csodás ültetvényeire.

Bár a vonaton is kóstolhatjuk egy tradicionális, 1842-ben alapított borászat, a Niepoort kiváló tételeit, személyesen is megismerhetjük a világ egyik legkorábban kijelölt borvidékének egyik pincészetét. A Presidential jegyára ugyanis tartalmaz egy kóstolótúrát a Quinta do Vesúvionál, ahol a látogatás több okból is igazi kuriózumnak számít.

A Symington család az egyik legjelentősebb borász család a Douro-völgyben, akik 1827-ben épített borászatukban fogadják a vonat utasait. A Vesúvio azért is különleges, mert a Duoro DOC-re és az évjáratos portóira specializálódott borászatban még ma is lábbal tapossák a szőlőt, hogy ezzel is őrizzék az ember és a természet közti harmóniát.

A birtok épületeit is megőrizték régi, rusztikus formájukban, a Presidential kiváltságos utasait pedig olyan területekre is beengedik, amelyek máskor nem látogathatók.

Egy falat Michelin-csillagos gasztronómia

A királyi vonatnak új életet adó ötletgazda, Gonçalo Castel-Branco teljes élményt akart nyújtani utasainak, ezért nem elégedett meg annyival, hogy egy igényesen felújított luxusvonattal, szép tájakat átszelve eljuthatunk egy exkluzív borkóstolóra.

Minden útra csatlakozik egy-egy Michelin-csillagos séf is, aki a klasszikus ízekre építkezve, lehetőség szerint lokális alapanyagokból készíti el saját, négyfogásos degusztációs menüjét, borokkal párosítva.

A következő szezonban is csupa feketeöves séfet várnak, köztük például az első portugál főzős tévé-show nyerteseként ismertté vált Alexandre Silvat, a két Michelin-csillaggal büszkélkedő Henrique Sá Pessoat, vagy a több londoni éttermet is felfuttató, munkája során a portugál gyökereiből inspirálódó Nuno Mendest.

Az egynapos túra ugyan nem olcsó – 650 eurót kell kifizetnünk fejenként –, de garantáltan életreszóló élményt kap, aki benevez. Szívünk szerint máris több útra vennénk jegyet, hogy minden ízét kiélvezhessük ennek a különleges portugál kalandnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: The Presidential Train)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom