Egy prágai lakás, aminek visszaadták a ragyogását

Kidobtak minden fölösleget a város egyik első bérházában lévő lakásból, mire a tér egy teljesen új arcát mutatta meg – és ezt az érzést nemhogy megőrizték, de egyenesen felerősítették a tervezők, akik minden részletet alaposan átgondoltak.

Az egyik legizgalmasabb vonása a belsőépítészetnek, amikor érezhetően akar dolgokat – ez történt ennél a prágai felújításnál is, amelyet a város egyik első bérházban, egy funkcionalista épületben valósított meg a Malfinio stúdió.

A koncepció három pillérre épült: az (üres) térre, a fényre és a bent lévő szoliterekre. A felújítás első részében kipucoltak minden rossz, felesleges, elavult átalakítást, ami rárakódott az idők során – és a tér elkezdett ragyogni.

Ennek az erős érzésnek a hatására merült fel az ötlet, hogy megőrzik, sőt fokozzák az üresség nagyvonalúságát.

Innentől a projekt egyfajta mini laboratóriummá vált, ahol az anyagi lehetőségek, a bútortervezés és a tartósság határait vizsgálják.

Az építész egy nagy, atipikus bútorblokkot tervezett, amely átjárja az egész lakást, és minden szükséges dolgot tartalmaz a bejáratnál, a két háztartási helyiségben és a gardróbban. Ez a tömeg átfolyik a téren, tárolóhelyeket foglal magába, a konyhát összecsukható ajtók mögé rejti, és még két kisebb fürdőszobának is helyet ad. A lakás többi részét meghagyták a lehető legegyszerűbbnek, csak néhány művészi alkotással és növénnyel egészítették ki.

 

A szokatlan tervezésű blokk külső felülete egy hatalmas vászonná vált, amelyet Klára Spišková  díszített fel – a festészete kontrasztot alkot a nyers MDF-lapokból álló háttérrel, ami egyedi energiát kölcsönöz az egyébként is szokatlan bútordarabnak.

A lakás többi része tükrözi az eredeti szellemiséget: józanul fehér, szinte galériaszerű. Mindössze egy finom rózsaszínes árnyalat vonul végig a téren, és közben fokozatosan átalakul, végül a lakás két végén csúcsosodik ki: a nappali málnaszínű kanapéján, illetve, a hálószoba sárgabarack és élénk bíbor árnyalataiban játszó függönyein. Az ágyat kétféle érdességű textília választja el a szoba többi részétől, egyúttal ezek a beáramló fényt is szűrik. A hálószoba lágyságát Ingo Maurer karakteres lámpatestjei és Bet Orten fotói ellenpontozzák, a hálószobát pedig akár tökéletesen el is választhatják a lakás többi részétől egy mozgatható fallal.

A „lágyság és durvaság” koncepció a beltér egészében és a részleteiben is megjelenik, a rózsaszín tónusok kontrasztja például a nagyméretű elemeken használt fémek. A színkoncepció a külső és belső részekkel is játszik, az egyedi bútorblokk belseje a művészi külsővel szemben sötétebb és hétköznapibb; a vöröses tónus terrakotta téglákra vált a fürdőszobákban.

Hangsúlyos része a dizájnnak a térben, anyaghasználatban és színválasztásban is megjelenő kapcsolódás. A tér hosszú átlátásokat kínál, amelyet csak fokoznak a tükröződő felületek. Összességében ezek a mozzanatok egy nagyvonalú, mégis minden részletében jól átgondolt lakást eredményeztek.

E19 Apartment, Prága
építészet: Malfinio
bruttó alapterület: 135 m²
átadás éve: 2023
fotók: BoysPlayNice

malifino | lakás | nagy sztori | prága | belsőépítészet

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom