Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Sok tévhittel kellene leszámolnunk. Az egyik ezek közül, hogy Balatonra csak a nyári szezonban érdemes menni. Mert az ugyan igaz, hogy fürdőzni, napozni, a parton lángost enni akkor érdemes, de a Balaton, és főleg a Balaton tágan értelmezett régiója, a Bakony és például Veszprém környéke a szezonon kívül is számtalan programlehetőséget kínál.

Adottságként ott van ugye a gyönyörű természet. Ha egy kicsit kellemesebb az időjárás, nincs csapadék és nem fúj jeges szél, a magyar Toszkánaként is emlegetett Káli-medence, a tanúhegyek a Balaton-felvidéken, a Bakony tájai mind felfedezésre és megcsodálásra érdemesek. Öltözzünk melegen, töltsük meg a termoszt és fel a telefont, és már indulhatunk is! Csodálatos élmény korcsolyázni a Balatonon, de ahhoz még néhány fokos mínusz sem elég, csak akkor jusson eszünkbe, ha ezt hivatalosan is engedélyezik!

Ha kisebb a zsúfoltság, márpedig ősztől kisebb, még kellemesebb pároknak néhány napot együtt tölteniük valahol. A kínálat a bakonyi vendégházaktól a balatoni luxusszállodák apartmanjaiig egészen széles, csak rajtunk és a lehetőségeinken múlik, hogy teljes elvonulással, gasztro- vagy wellnessélményekkel pihennénk ki az évet.

Klasszikus rossz idős program a múzeumlátogatás. Számtalan állandó kiállítás várja a látogatókat, messze nem teljes körű felsorolás következik: a keszthelyi Festetics-kastélyban például hintó- és vadászati kiállítás, pálmaház és madárpark vár, a füredi Balatoni Múzeumban a tó kialakulását, geológiáját, növény- és állatvilágát, illetve a népszerű fürdőhellyé válását ismerhetjük meg. A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó neve tökéletesen leírja, miért érdemes elmenni oda.

Ünnepi Ragyogás Európa Kulturális Fővárosában

Veszprém 2023 előtt is jó, négy évszakos úti cél volt, de az, hogy idén ez a város Európa Kulturális Fővárosa, még inkább azzá teszi. Az év nagy része eltelt, és vele együtt a programok többsége is véget ért, de az adventi időszakra még teleírták az eseménynaptárat. A Gyárkert Kultúrpark az egyik legnépszerűbb helyszín volt nyáron – és minden bizonnyal decemberben is az lesz. A hónap második hétvégéjétől ugyanis mesevilággá változik: öt pályán lehet lecsúszni egy hófánkon, a jégpályán saját és bérelt korcsolyával is lehet csúszni, lesznek meleg italok, sült gesztenye, kürtőskalács és más finomságok is.

Levendulából készült szappanok, kézműves ékszerek, újrahasznosított anyagokból készült divatcikkek, termelői finomságok és még rengeteg karácsonyi ajándéknak való, minőségi termék közül lehet választani december 9–10-én az ActiCityben megrendezett vásáron, ahol látványfőzések és -sütések, koszorúkészítő workshop és sok egyéb program is lesz.

A zene fontos része a karácsonynak, de Veszprémben nem korlátozódik a karácsonyi dalokra. Az advent első hétvégéjén induló Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztiválon fellép a Budapest Bach Consort, a világhírű, rézfúvósokon játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts és a Tempvs Fvgit énekegyüttes, amelynek tagjai az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részét képező korzikai polifon ősi tradíciót követő énekstílusban adnak elő dalokat. December 5-én a Ligeti 100 koncert keretében a Modern Art Orchestra, a Ligeti Ensemble és a Lukács Miklós Trio dolgozza fel Ligeti György zeneszerző örökségét. Ha pedig igazi, gospelélményre vágyunk, 11-én a Virginia State Gospel Chorale gospel kórus lép majd fel.

Az, hogy 2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, az egész régiónak lehetőség a nemzetközi bemutatkozásra, és ezt decemberben ugyanúgy kihasználják, ahogy egész évben tették. „Városlődön lesz a Christkindl Spiel december 15–18. között. Ez a sváb-német karácsonyi hagyományokat dolgozza fel, úgyhogy érdemes beírni a naptárba – ajánlja Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. – Marcaliban, a boronkai kastélyban BoronClassic fesztivál keretében december 15–17-én komolyzenei koncert lesz, de hogy egy képzőművészeti programot is ajánljak, Maurer Dóra tárlata január 7-éig látogatható Balatonfüreden, a Vaszary galériában. Érdemes lesz Veszprémre is, és a régióra koncentrálni akkor is, ha valaki az adventi időszakban, vagy a két ünnep között szeretne a látogatást tenni!”

Ahogy az év utolsó napjaiban is – tesszük hozzá mi. December 27-én a Hot Jazz Band, 28-án Pál István "Szalonna" és Bandája zenél Veszprémben, 29-én egy fergeteges ABBA Tribute Show-val idézik fel a hetvenes, nyolcvanas éveket, december 30-án pedig a Stefánia Allstars alapoz a másnapi szilveszteri bulira. Szilveszterkor már délután 2-től megnyílnak az Óváros tér teraszai, lesz zene és forralt bor, este pedig a város meghatározó DJ-i mixelnek, így búcsúztatják 2023-at, és ezzel a kulturális fővárosi programsorozatot is. A kettő közül viszont csak a naptári év ér véget teljesen.

„Az Európai Unió is kiemelten figyel arra, hogy milyen programok tudnak tovább élni. Nem szeretnék spoilerezni, de érdemes lesz ránk figyelni 2024 első félévében is. El fogjuk mondani az elmúlt három-négy év tapasztalatait – ígéri Markovits Aliz. – Az egyik legfontosabb eredményünk az, hogy ilyen sikeres együttműködés alakult ki száztizenhat település között, ez nemcsak Magyarországon, de még európai szinten is egyedülálló. A továbbiakban pedig azon dolgozunk, hogy a programév eredményei minél jobban beépüljek a mindennapokba, hogy segíthessük más régiók kultúraalapú város- és vidékfejlesztését, és Európa további kulturális fővárosainak felkészülését.”

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

balaton | szponzorált tartalom | veszprém | nagy sztori | programajánló

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom