Close
21-0-s szettet toltál? Attól még simán kikaphatsz – Ez a racketlon

21-0-s szettet toltál? Attól még simán kikaphatsz – Ez a racketlon

Az „üttusa” könnyen hozzáférhető, roppant egészséges, mégis csak nyomokban tartalmaz profizmust. A végére jártunk, mitől olyan nehéz, és hogyan legyünk fifikásak minden elemében.

Skandinávia eleve lenyűgöz bennünket a hyggével és a lagommal, a futással egybekötött szemétszedés, a plogging már majdnem tisztán sport, a racketlon pedig egyértelműen az. Bár csupa tradicionális sportágból áll, kicsit olyan, mint amikor egy mesterszakács jól ismert ízek merész kombinálásával valami egészen újat alkot:

a racketlont pingpong, tollas, squash és tenisz alkotja.

A tollashoz speciális terem kell, ezért ez a kritikus infrastruktúra a racketlonhoz

Mivel északon hosszú a tél, ám kiváló az infrastruktúra, adta magát a négy sportág keverése. Svédországban 1990-ben már országos bajnokságot rendeztek, majd 2001-ben megtartották az első vébét is, a férfiaknál két finn, egy svéd, a nőknél egy finn, két svéd állt a dobogóra.

Egy racketlonmeccset a legkisebb ütőtől a legnagyobbig játszanak végig, pingpong, tollas, fallabda, tenisz tehát a sorrend, mindegyikből egy-egy 21 pontos szett megy le. Értelemszerűen az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti.

Pingponggal indul a meccs

Aki itt igazán jó akar lenni, legalább két szakágban kiemelkedőnek kell lennie, vagyis

„ha Roger Federer beállna racketlonosnak, nem ártana megcsillantania a tehetségét mondjuk tollasban is”

– magyarázza a csapatban világbajnok, kétszeres Eb-ezüstérmes Nagyiványi György.

Nagyiványi egy kissé szabálytalan squashütővel

A logika mentén Fred Perry lehetett volna az első racketlon-sztár, aki 1929-ben Budapesten nyert pingpongvébét, majd teniszezőként 1934 és 36 között rendre behúzta Wimbledont.

De maradjunk csak Nagyiványinál, aki kifejtette, miért kiszámíthatatlanabb az „üttusa”, mint bármelyik összetevője önmagában. Még a legjobb sportágában sem veszíthet pontot könnyelműen a játékos, mert akkor az összes többiben csúnyán megbüntetik. Viszont az is nyerhet, aki kikapott három sportágban, egyben viszont fölényesen győzött.

Egy horvát profi pingpongossal megtörtént, hogy 21-0-ra nyert az asztalnál, ám végül elveszítette a meccset.

Nagyiványi szerint a pingpong extra koncentrálást igényel

Ráadásul mind a négy ütős sport más gondolkodást igényel. „A pingpong alfája és omegája a szerva és annak a fogadása – fejtegeti Nagyiványi. – A tollas kulcsa, hogy minden pozícióból tudni kell elütni az ellenfél térfelének alapvonaláig, máskülönben lerövidülsz, és onnan az ellenfél megöli a pontot – főleg fonák oldalról nehéz ezt. Squashnál a hátsó faljáték a nehéz: bizonyos szituációkban nem tudok a labda mögé kerülni, ilyenkor nekiütöm az üvegfalnak, és azon keresztül játszom be a frontfalat, azaz hátrafelé is kell gondolkozni. A teniszben megint a szerva a legfontosabb elem, ami a legösszetettebb mozgásforma, és mert egy rossz szervával kegyetlenül lekontráznak.”

Fucsovics szervái bármelyik racketlonosnak jól jönnének

A racketlon már letisztult sportággá vált, nemzetközi szövetséggel (FIR), pénzdíjas versenyekkel, a regisztrált játékosok száma is folyamatosan növekszik. Ez a tendencia azonban nem kedvez a magyaroknak: míg négy és fél éve a világranglistán tizenkét magyar szerepelt az első százban (hét férfi és öt nő), jelenleg három: Janzer György, illetve Sákovics Virág és Németh Ágnes.

Elméleti felkészülés

Itthon “nehezebben terjed a sport, mert nincsen elég létesítmény: Budapesten kizárólag a Római Teniszakadémián van egy üzemeltető kezében a tenisz- és a squashpálya, de még ott is hiányzik a másik két sportág. Nem lehet versenyt rendezni anélkül, hogy több üzemeltetővel egyeztetnénk” – magyarázta bő négy éve Nándori Levente, aki akkor éppen a tizedik helyen állt a ranglistán.

Tollasban nehéz utolérni Ázsiát

Jelenleg minden kategóriából a többszörös Európa-bajnok Francia Balázs fia, Botond az egyetlen top tízes magyar játékos: hetedik a junior páros ranglistán. A családi páros nyert is nemzetközi versenyeket, és pontosan ezek a közös sikerek motiválják őket.

Francia Balázs és Botond fogadni készül

Számukra nem létezik olyan forgatókönyv, mint a síelő Kostelic családnál, ahol Ivica és Janica is vb-győzelemig, olimpiai érmekig jutott, miután a szüleik komoly áldozatot hoztak értük, Ausztriába járatták őket edzeni hosszú éveken át. Botond inkább a profi tollaslabdára megy rá, a racketlon többi sportágára pedig csak a nagy versenyek előtti felkészülés során hangol rá. Célja azért így is van, méghozzá túljárni a nagy ellenfele, Leon Griffiths eszén, akitől szoros döntőkben kapott ki többször is.

A taktikai csata meghatározó része a sportágnak

Jól mutatja a sportág fejlődését, hogy a kezdeti svéd, finn, és általában skandináv fölény után 2012-re már Ausztria vezette a vébék öröktáblázatát, és ma már meghatározó a csehek, németek, lengyelek, angolok jelenléte is.

Ezzel együtt még a világon senki nem él meg a racketlonból, a világ legjobbjai is csak nullára jönnek ki a pénzdíjakból.

Nagyot lendíthetne a sportág szekerén, ha egy igazi világsztár is csatlakozna a mezőnyhöz. Ehhez képest nemrég a racketlon királya, a hatszoros világbajnok dán Jesper Ratzer is visszavonult, miután gyereke született. Ratzer profi tollasos volt, de a racketlon többi sportágára is nagyon céltudatosan edzett. Három és fél éven át veretlen volt, 26 torna 109 meccsén nem kapott ki zsinórban. A dán legenda felszerelését fizette ugyan egy szponzor, de a versenyekre már a saját pénzéből utazott. Nemrég végzett neurológus lett, ám a sport és a tanulás miatt úgy érezte, elhanyagolta a barátait.

Forrás: Facebook
Ratzer a pályán és civilben

Ha már a felszerelés szóba került: a pingpong, tollas, squash trióhoz elég egy cipő, de a teniszhez váltani kell, ezenkívül minden ütőből kell tartalék. Nem csak azért, mert bármelyikkel bármi történhet, ahogy Nagyiványi mondja, „profi cucc kell, hogy ne toljam el a felelősséget magamtól.” Lám-lám, csak mert a sportág amatőr, a szemlélet még lehet profi.

(Fotók: Tóth István, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom