Így készül a rakott krumpli egy három Michelin-csillagos étterem séfjének konyhájában

A francia rakott burgonya eredetileg marhahússal készülne, ebben a vegetáriánus változatban azonban csupa fenntartható alapanyagok kaptak helyet.

Dominique Crenn a világ egyik legeredményesebb séfje, ráadásul az első női szakács, aki három Michelin-csillagot is bezsebelhetett éttermének. Munkássága során folyamatosan arra törekedett, hogy a konyhában végzett munkája több legyen ízletes ételek soránál. Aktívan kiáll a környezetvédelemért, éttermeiben nem készít húsokat, kizárólag fenntartható tengeri alapanyagokat és zöldségeket használ.

Tudását szívesen megosztja másokkal is, az egyik kedvenc receptje pedig az a klasszikus francia rakott burgonya, amelyben a marhahúst színes zöldségekre cserélte.

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm burgonya
  • 2⁄3 csésze tejszín
  • 100 gramm szobahőmérsékletű vaj kockára vágva
  • 1,5 deciliter alaplé
  • 200 gramm tetszés szerinti félkemény sajt
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 darab sárgarépa meghámozva és felkockázva
  • 1 póréhagyma felkarikázva
  • 1 cukkini felkockázva
  • só, bors

Elkészítése:

Első lépés: A burgonyát megpucoljuk, egy közepes edénybe tesszük, felöntjük, sózzuk és puhára főzzük. Miután elkészült, leszűrjük, majd visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a vajat és homogén állagúra pürésítjük! Hozzákeverjük a tejszínt is és félretesszük.

Második lépés: Egy serpenyőbe teszünk egy evőkanál olívaolajat, rádobjuk a felkockázott sárgarépát és tíz percig pirítjuk. Kiszedjük és félretesszük. A serpenyőt áttöröljük, majd újabb adag olívaolajon megfonnyasztjuk a póréhagymát is. Ezt is kiszedjük, félretesszük, majd jöhet ismét egy evőkanál olaj és a kockázott cukkini.

Harmadik lépés: Egy nagy serpenyőbe tesszük az összes lepirított zöldségeket, felöntjük 1,5 deciliter alaplével és nagyjából öt percig főzzük. Szüksége szerint sózzuk, borsozzuk.

Negyedik lépés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy hőálló tálat kivajazunk, az aljára tesszük a zöldségeket, majd ráhalmozzuk a burgonyapürét és egy villával elsimítjuk. Ráreszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük. Frissen fogyasztjuk.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

francia | michelin-csillag | vega | recept | rakott krumpli

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés