Close
Ezekkel a trükkökkel olyan lesz a rántotta, mintha egy Michelin-csillagos étterem konyhájában készült volna

Ezekkel a trükkökkel olyan lesz a rántotta, mintha egy Michelin-csillagos étterem konyhájában készült volna

A rántotta az egyik első étel, amit megtanulunk elkészíteni, hiszen alapvetően rendkívül egyszerű a művelet. Amennyiben azonban a maximalizmusra törekszünk, gyakran érezzük azt, hogy túlsütöttük, ilyenkor száraz és gumis állagú lesz.

Miért tud kiszáradni a rántotta?

A tojás vízből, fehérjéből és zsírból áll. Amikor a tojást rántottaként megsütjük, a fehérjék szivacsos textúrát alkotnak, hogy felfogják a nedvességet. Ha a fehérjét túl sokáig sütjük túlságosan magas hőmérsékleten, a víz elválik a tojástól, ami így túlsül.

Hogyan előzhetjük meg, hogy kiszáradjon a tojás?

Először is, a rántottát alacsony vagy közepes lángon süssük. Mielőtt tökéletesre sült volna, vegyük le a tűzről, hogy a tojás tulajdonképpen a maradék hőn készüljön el. Ha folyadékot, például tejet vagy tejszínt adunk a tojásos keverékhez, lágy, selymes állagú rántottát kaphatunk.

Ügyelnünk kell azonban a folyadék mennyiségére, és a megváltozott sütési időre. A tejtermékek ugyanis nem párolognak el olyan gyorsan, így kissé tovább kell sütnünk.

Az aranyszabály szerint a rántotta minden tojásához maximum egy-két evőkanál tejet adhatunk.

A rántottához természetesen zöldségeket is pakolhatunk, érdemes azonban olyanokat, amiknek alacsony a víztartalma, így végeredmény nem lesz vizes. Kerüljük a paradicsomot és a cukkinit, a zöldségeket pedig először vajon vagy olajon süssük elő, hogy víztartalmuk elpárologjon és csak ezt követően adjuk hozzá a tojásos keveréket.

Nemcsak a rántottának vannak trükkjei, hanem a tükörtojásnak és a kemény tojásnak is. Mi kipróbáltuk ezeket, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban működnek. A tojás azonban nem csupán a reggelihez kell, hanem számos más fogás alapanyaga is lehet. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy mi mindennel helyettesíthető

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty Images)

trükk | pratika | konyhai trükk | tojás | tipp

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram