Az affogato az eszpresszó és a fagylalt találkozását ünnepli, Olaszországban tipikus vacsora utáni desszertszerű fogásként fogyasztják el. Olyan, mint a jing és a jang, hiszen a keserű, az édes, a meleg és a hideg, a fekete és a fehér ellentétei öltenek testet egyetlen pohárban.
Mi az affogato?
Az „affogato” olasz kifejezés, ami magyarul annyit tesz, hogy „megfulladni”. A tökéletes italhoz egy friss eszpresszó és némi vanília gelato szükséges. Igen, a kulcsa a tradicionális olasz kávéban és fagylaltban rejlik, bár egy szerényebb változatát kétségtelenül otthon is el tudjuk készíteni hagyományos vaníliafagyival. Az igazán merészek pedig arra esküsznek, hogy
a két hozzávaló könyörög még egy kevés alkoholért is a semmi mással össze nem hasonlítható ízélményhez, ami lehet whisky vagy akár rum is.
Az affogato eredete a történet szerint egy 17. századi ferences szerzeteshez köthető, Angelico-hoz, aki a kávés ital mellett a mogyorós Frangelico likőrt is megalkotta. Egy másik feltételezés szerint az affogato valamikor az 1950-es években jelent meg Olaszországban, abban az időszakban, amikor a fagylaltipar modernizálódásnak indult. Szélsebesen átterjedt a kávés fagylalt őrülete az Egyesült Államokba, 1992-ben pedig bekerült a Merriam-Webster szótárba is.
Hozzávalók:
- 2-3 gombóc vanília fagylalt
- 30 milliliter frissen főzött eszpresszó
Az elkészítése rendkívül egyszerű. Nincs más dolgunk, minthogy egy pohárba adagoljuk a fagylaltot, ráöntsük a frissen főzött kávét és máris fogyaszthatjuk.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
kávé | olasz konyha | affogato | ital | fagylalt
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!