Ízorgiába torkollik ennek a két szimpla alapanyagnak az összekeverése

Az affogato az eszpresszó és a fagylalt találkozását ünnepli, Olaszországban tipikus vacsora utáni desszertszerű fogásként fogyasztják el. Olyan, mint a jing és a jang, hiszen a keserű, az édes, a meleg és a hideg, a fekete és a fehér ellentétei öltenek testet egyetlen pohárban. 

Mi az affogato?

Az „affogato” olasz kifejezés, ami magyarul annyit tesz, hogy  „megfulladni”. A tökéletes italhoz egy friss eszpresszó és némi vanília gelato szükséges. Igen, a kulcsa a tradicionális olasz kávéban és fagylaltban rejlik, bár egy szerényebb változatát kétségtelenül otthon is el tudjuk készíteni hagyományos vaníliafagyival. Az igazán merészek pedig arra esküsznek, hogy

a két hozzávaló könyörög még egy kevés alkoholért is a semmi mással össze nem hasonlítható ízélményhez, ami lehet whisky vagy akár rum is.

Az affogato eredete a történet szerint egy 17. századi ferences szerzeteshez köthető, Angelico-hoz, aki a kávés ital mellett a mogyorós Frangelico likőrt is megalkotta. Egy másik feltételezés szerint az affogato valamikor az 1950-es években jelent meg Olaszországban, abban az időszakban, amikor a fagylaltipar modernizálódásnak indult. Szélsebesen átterjedt a kávés fagylalt őrülete az Egyesült Államokba, 1992-ben pedig bekerült a Merriam-Webster szótárba is.

Hozzávalók:

  • 2-3 gombóc vanília fagylalt
  • 30 milliliter frissen főzött eszpresszó

Az elkészítése rendkívül egyszerű. Nincs más dolgunk, minthogy egy pohárba adagoljuk a fagylaltot, ráöntsük a frissen főzött kávét és máris fogyaszthatjuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

olasz gasztronómia | affogato | ital | recept | fagylalt

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 +1 síterep, amire nem gondolnál elsőre, mégis nagyon megéri kipróbálni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom