Ez az immerzív, jeges mese a tél egyik legszebb programja

A Recirquel, az ország első újcirkusz-társulata többek között arról híres, hogy fénysebességgel kapkodják el a jegyeket az előadásaira. Ha azonban szerencsénk van, még kifoghatunk néhányat legendás téli meséjükre, amely az egyik legjobb karácsonyra hangoló – vagy újévi levezető – program az idei szezonban.

A Kristály című, immerzív újcirkusz-alkotásról van szó, amely varázslatos jégvilágot teremt a megindító történet mellé, és ismerősen csengő karácsonyi dalokkal bűvöli el a gyermekeket, és persze a felnőtteket is. A produkció decemberben már a hatodik évadát kezdi, erre az alkalomra pedig felújított változattal tér vissza a Müpa szervezésében. Így azoknak is érdemes lehet elmenniük rá, akik esetleg már látták. A helyszín nem is lehetne autentikusabb,

a Millenáris ad otthont a mesének, amelyet december 6. és január 7. között majdnem hatvan alkalommal tűznek műsorra.

Aki bepillant ebbe az elbűvölő világba, annak garantáltan emlékeztes élményben lesz része: az egyedi cirkuszi térnek köszönhetően a nézők együtt mozognak a történettel, és annak részeseivé válnak. Hólandia immerzív tájain Manó kalauzolja őket át, akit Egyed Brigitta színésznő személyesít meg.

Magával ragadó történet

A történetben, melyet Vági Bence művészeti vezető álmodott meg, klasszikus mesék motívumaira ismerhetünk: eszünkbe juthat például Andersen Hókirálynője is. Kristály-világ úrnője elvesztette hitét az emberi érzelmekben, ezért befagyasztja az egész világot, hogy a csillogó, jeges falak közé zárkózzon.
Hogyan lehet őt kiszabadítani? Mi lehet itt a megoldás? Erre a kérdésre a szereplők a közönséggel együtt keresik választ, mely a szeretet melegségében és a fény reményében rejlik.

A lenyűgöző illúziókkal és artistamutatványokkal teli térben végül átélhetik a katarzist, amint életre kelnek a szikrázó jég rabságába esett képek.

Kristály-világ úrnőjének szerepét az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a csodás hangú Horányi Juli énekli majd.

Az első hazai újcirkusz

De mit is takar pontosan az, hogy újcirkusz? Ez az ízig-vérig kortárs műfaj a cirkuszból elsősorban az artista-elemeket őrzi meg, amelyeket a tánccal és a színházzal hangol össze, a változatos eszközök segítségével pedig egy történetet mesél el. Bár az elképzelés tagadhatatlanul izgalmas és innovatív, mégsem találunk olyan sok világszínvonalú újcirkusz-társulatot. A 2012-ben, Vági Bence rendező-koreográfus által megálmodott Recirquel azonban ezek közé tartozik.

Nemcsak itthon, de világszerte népszerűek, és a tenyerén hordozza őket többek között Edinburgh, Bogota, Párizs, Montréal, Avignon és New York közönsége is. Bárhol is járjanak azonban, a gyökerek mindig is fontosak és tetten érhetők maradnak a művészetükben.

Vági Bence célja a kezdetektől az volt, egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz-irányzatot teremtsen.

Első előadásuk 2012-ben a 20. Sziget Fesztiválon volt, és kirobbanó sikerük nemcsak a közönség, de a színházi szakma figyelmét is magára vonta. Ennek nyomán kapott Vági Bence és csapata felkérést a Müpától, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hogy készítse el első egész estés előadását. Így született meg a Cirkusz az Éjszakában című előadás. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója azzal, hogy meglátta a fantáziát a társulatban és a műfajban, kulcsszerepet játszott a hazai újcirkusz alapjainak megteremtésében, a 2013-as bemutató óta pedig a Recirquel minden produkciója állandó vendége a Müpának.

A Kristály előadására a társulat állandó tagjaihoz ezúttal is számos vendégművész csatlakozik, köztük az ország legbravúrosabb hiphoptáncosai. A mesébe illő hangulatot Terjék Gábor és Mester Dávid eredeti és átdolgozott zeneművei, Kasza Emese jelmezei és Klimó Péter díszletei teszik teljessé. Az előadás társrendezője Illés Renátó, társkoreográfusa Zsíros Gábor, a próbavezető Horváth Zita és Demissie Efraim voltak.Az eseményre a Müpa oldalán válthatunk jegyet.

millenáris | program | újcirkusz | mese | recirquel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom