Rég elfeledett magyar borfajtákat ismerhetsz meg ezen a terasznyitó hétvégén

Április második hétvégéje igazi izgalmakat kínál a borrajongóknak, ha a Nagymező utca felé veszik az irányt.

Április 8-a és 10-e között Budapest legkülönlegesebb borétterme, az N28 Wine & Kitchen megnyitja teraszát és a rég elfeledett, magyar szőlőfajtákból készült borokat is pohárral kínálja.

Rendkívüli alkalomnak számít ez, hiszen ezekből a borfajtákból csak limitált mennyiségben készítenek bort, amit leginkább palackos formában értékesítenek. Ezen a hétvégén így a vájtfülű borkedvelők többféle fajtával is megismerkedhetnek, hiszen egyszerre ennyi különlegességet még nem szolgáltak fel poharas formában a városban.

A Budapest szívében található borétterem ráadásul hamarosan borkóstoló sorozatot indít Bortörténelem kortyonként címmel, melyen bemutatják a legkülönlegesebb régi magyar fajtákat is. Ennek előfutára lesz a terasznyitó esemény, ahol a kuriózumtételeket Hürkecz Béla sommelier segítségével fedezhetik fel a vendégek, aki márciustól erősíti a csapatot kiváló ízlésével.

A tavaly év végén megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres magyar borászat álma vált valóra:

Barta Károly Ujvári Vivien főborász segítségével világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon, Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a lisztes vagy a tihanyi kék.

Az ősi magyar szőlőfajták nyomában

Tihanyi kék, tarcali kék, laska, fekete muskotály csak néhány név azok közül, melyek a 19. század végén a legnépszerűbb szőlőfajtáknak számítottak idehaza, de mára szinte teljesen eltűntek.

Egy helyen azonban biztosan fellelhetők: Szentesi József pincéjében, és ennek folyományán az N28-ban is. Szentesi József a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje, Michelin-csillagos éttermek beszállítója, és nem véletlenül!

Különböző, tizenkilencedik századi szőlészeti és borászati munkák tanulmányozása után tíz-tíz feledésbe merült fehér- és kékszőlőfajta telepítéséről döntött. Árverésekre járt, 1880-ból vagy korábbról származó leírásokat vett, amelyekben felsorolták, mik voltak akkoriban az első osztályú fajták.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből vesszőket kért és a Velencei-tó körül megkezdte a fajták ültetését. A pince első felfedezettje a csókaszőlő volt, amelyből immár tíz évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Ennek középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő bora van. De említhetnénk még a tihanyi kéket, a laskát, a feketemuskotályt, a fehér gohért, a kékbajort, vagy a tarcali kéket.

A hétvégén a következő borokat lehet majd megkóstolni:

Fehérborok:
Somló Kincse Sárfehér 2020
Somló Kincse Piros Bakator 2020
Somló Kincse Gohér 2019
Szentesi Pince Vörös Dinka 2018

Vörösborok:
Szentesi Pince Tihanyi Kék 2020
Szentesi Pince Laska 2020
Szentesi Pince Kék Bajor 2020

Néha meglepő ízekkel is találkozik az ember, amikor az igazán régmúlt borait kutatja, de persze  a jelen is tartogat érdekességeket a borászat terén.

(Forrás és képek: N28 Wine & Kitchen)

bor | hagyomány | magyar bor | n28 | terasznyitó | borfajták

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés