Close
Rejtélyes repülő szelte át Kelet-Európát, a bolgárok nyomoznak utána

Rejtélyes repülő szelte át Kelet-Európát, a bolgárok nyomoznak utána

Két napja járta be a hír a magyar sajtót, mely szerint egy Beechcraft típusú, kétmotoros gép engedély nélkül, kikapcsolt radar-válaszjeladóval szállt fel Debrecen térségéből. A történet folytatódott.

A gép szerda este alacsonyan repült Magyarország, Románia, Szerbia és Bulgária légtere felett, ahol a magyar, a román és a bolgár légierő felváltva kísérte. Az azonosítatlan gép két fővel a fedélzetén 17.49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17.58-kor pedig az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött a nyomába.

F-16 Fighting Falcon – illusztráció

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes vagy ellenséges magatartást, de továbbra sem válaszolt az elfogására küldött harci repülők nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire. A gép Karánsebes – Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetesti-i légitámaszpontra, a célpont követését pedig két román F-16-os vette át.

A hatvan éves repülőgép állítólag a Fekete-tenger mellett landolt, végül egy bolgár magánrepülőtér kifutóján találták meg Buhovtsi északkeleti részén ponyvával letakarva, a legénységnek nyoma sem volt.

Beechcraft Bonanza A36 – illusztráció

Mint Dragomir Zakov bolgár védelmi miniszter elmondta, Bulgária nem küldött fel vadászgépeket a repülő elfogására, mivel az nem jelentett veszélyt, ráadásul nagyon alacsonyan és kis sebességgel repült, ami megnehezítette volna a követését. A Bolgár Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az időjárási viszonyok kedvezőtlenek voltak a heves esőzések és zivatarok miatt.

A gép állítólag megállt az északnyugat-bulgáriai Vidin városában tankolni, innen pedig keletre ment a Targoviste melletti elhagyatott repülőtérre.

Amikor a hatóságok rátaláltak, még meleg volt a motorja, a pilóta azonban nyomtalanul eltűnt. A várnai ügyészség vizsgálatot indított az ügyben.

Európa felett egyébként nem ritkák a “szellemjáratok”, igaz, ezeket egészen más okból nevezik így. De a kisrepülők is szolgáltatnak időnként hihetetlen történeteket.

(Forrás: MTI, Euronews, képek: Unsplash, Pixabay)

szellemgép | rejtélyes | Beechcraft | debrecen | repülő

FOLYTASD EZZEL

Több mint 140 ezer forintra büntethetnek ezért az ártatlannak tűnő szokásért Brüsszelben

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom