Close
Ezeket a rejtőzködő otthonokat tényleg alig lehet észrevenni

Ezeket a rejtőzködő otthonokat tényleg alig lehet észrevenni

Az egyedülálló ingatlanokat szikláknak, domboknak és barlangoknak álcázták.

A világ számos pontján találhatók olyan ingatlanok, amelyek szinte észrevehetetlenek, annyira beolvadnak a környezetükbe. Az izgalmas építészeti megoldásokat felvonultató építmények sok esetben olyan elemeket is tartalmaznak, amelyek a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából figyelemre méltóak. Ilyen például a zöldtető, a gyepfal vagy a megújuló energiaforrások alkalmazása.

Casa do Penedo (Portugália)

A portugál hegyekben található ingatlan kezdetben nyaralóként funkcionált, ma kis múzeumként használják. Az Arch Daily szerint a házat a Flintstone-család ihlette.

Thérèse kabin (Franciaország)

A Bureau cég által tervezett Thérèse kabin a sziklákat utánozza. A francia kabinház fából készült és beton borkolatot kapott, ami durva, robosztus megjelenést kölcsönöz neki. Ha nem lennének rajta a lőrés-szerű ablakai, könnyen összetéveszthető lenne a környék bármely más kőtömbjével.

Grass Hut Cabin (Norvégia)

A fenntarthatósági törekvések napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, az építészetben pedig ennek jegyében előszeretettel alkalmazzák a zöldtetős megoldásokat. Ennek ellenére nem mindennap látunk növényekkel teljesen beborított ingatlant. Ez a norvég kunyhó a Hardangervidda Nemzeti Parkban található, de hasonló kabinházat lehet bérelni az ország más részein is.

Gyepházak (Izland)

Izland Európa egyik legritkábban lakott országa, a gyepházak pedig a régi skandináv telepesek ötletei alapján épültek a szigeten. Az egyszerű faszerkezeteket gyeptömbökkel burkolták, amelyek szinte láthatatlanná teszik az otthonokat. Ezek az építészeti megoldások az egész szigeten megtalálhatók, de a legtöbb Glaumbærben található.

Kome barlanglakások (Lesotho)

A Lesotho hatalmas sziklája alatt található Kome barlanglakások a 19. század végén épültek. Az ország fővárosától, Maserutól körülbelül egy órányira található épületek jelenlegi lakói a Basia törzsek leszármazottai. Az egyedülálló ingatlanok története ismeretlen, az azonban biztos, hogy sárból épültek és néhány család szívesen fogad látogatókat.

Dune House (Florida)

A William Morgan által 1975-ben tervezett Dune House a homokdűnékbe épült. Bár kívülről nem látszik, de az ingatlan valójában két különálló házból áll, amelyek egymás pontos tükörképei. Különlegessége, hogy egyetlen derékszög sem található benne.

Mobile Log Cabin (Hollandia)

Ha az ablakok zárva vannak, ez a faház megszólalásig hasonlít egy rönkhalomra. A Piet Hein Eek által tervezett ingatlan Liberg holland zenész stúdiója, belsejében íróasztal, technikai eszközök és beépített könyvespolcok találhatók.

Szívesen nézegetsz gyönyörű kabinházakat? Ebben, ebben és ebben a cikkünkben a legkülönlegesebbeket mutatjuk be.

(Forrás: Architectural Digest, fotók: Getty)

design | nagy sztori | építészet | láthatatlan | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram