Close
Mesterséges intelligencia segítette a világhírű festmény restaurálási munkáját

Mesterséges intelligencia segítette a világhírű festmény restaurálási munkáját

Az amszterdami Rijksmuseumban található Rembrandt-festményt mesterséges intelligencia segítségével állították helyre eredeti állapotába.

– Rembrandt szebben csinálta volna, de ez nagyon közel van a tökéleteshez – mondta Taco Dibbits múzeumigazgató a híres művész Éjjeli őrjárat című festményének felújításával kapcsolatban, melynek során a festmény bal széléhez adtak hozzá egy vászoncsíkot, helyreállítva a mű eredeti állapotát.

Mint ismert, a festmény bal oldalából egy szakaszt hetven évvel azután vágtak le, hogy Rembrandt 1642-ben befejezte a műalkotást. Úgy tudni, a festményt azért csonkították meg, mert egy alkalommal költözése során egyszerűen nem fért el a falon, ahová szánták. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy ki vágott le egy csíkot a remekműből. A beavatkozás eredményeképp azonban megváltozott a festmény fókuszpontja, így a középpontba Frans Banninck Cocq kapitány és Willem van Ruytenburch hadnagy került.

Rembrandt ugyanakkor egyedülállóan képviselte azt a szemléletet, hogy az alkotások fókuszpontja a festmény mértani középpontján kívülre essen.

A művészettörténészek számára nem voltak ismeretek a festmény eredeti arányai, köszönhetően az azzal egyidőben készült másolatoknak, amelyeket Gerrit Lundens holland festőnek tulajdonítottak. A mostani helyreállítási munkák eredményeként ismét megváltozott a festmény dinamikája és ahogy Dibbits fogalmazott egy nyilatkozatában, megtanította a műkedvelőknek azt is, hogy Rembrandt sosem azt csinálta, amit elvártak volna tőle.

A helyreállítási folyamat csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, még azelőtt, hogy a világjárvány következtében a múzeumok bezárni kényszerültek. A kutatók a restaurációs munka során csúcstechnológiás szkennereket és röntgensugarakat használtak, de bevetették a mesterséges intelligenciát is, amelynek megtanították Rembrandt technikáit az általa preferált színektől az ecsetvonásainak stílusáig.

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyílt kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük. A Smell the Art: Fleeting-Scents in Colour című tárlaton az összesen ötven, 17. századból származó holland festmény mellett egy-egy illatadagoló áll, melyek egy pedál lenyomásával illatos levegőt fújnak ki.

(Fotó: Remko De Waal)

FOLYTASD EZZEL
Ausztrália vizeibe most senki se merészkedjen, az egész partot ellepték a fájdalmas csípésű medúzák
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom