Close
Mesterséges intelligencia segítette a világhírű festmény restaurálási munkáját

Mesterséges intelligencia segítette a világhírű festmény restaurálási munkáját

Az amszterdami Rijksmuseumban található Rembrandt-festményt mesterséges intelligencia segítségével állították helyre eredeti állapotába.

– Rembrandt szebben csinálta volna, de ez nagyon közel van a tökéleteshez – mondta Taco Dibbits múzeumigazgató a híres művész Éjjeli őrjárat című festményének felújításával kapcsolatban, melynek során a festmény bal széléhez adtak hozzá egy vászoncsíkot, helyreállítva a mű eredeti állapotát.

Mint ismert, a festmény bal oldalából egy szakaszt hetven évvel azután vágtak le, hogy Rembrandt 1642-ben befejezte a műalkotást. Úgy tudni, a festményt azért csonkították meg, mert egy alkalommal költözése során egyszerűen nem fért el a falon, ahová szánták. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy ki vágott le egy csíkot a remekműből. A beavatkozás eredményeképp azonban megváltozott a festmény fókuszpontja, így a középpontba Frans Banninck Cocq kapitány és Willem van Ruytenburch hadnagy került.

Rembrandt ugyanakkor egyedülállóan képviselte azt a szemléletet, hogy az alkotások fókuszpontja a festmény mértani középpontján kívülre essen.

A művészettörténészek számára nem voltak ismeretek a festmény eredeti arányai, köszönhetően az azzal egyidőben készült másolatoknak, amelyeket Gerrit Lundens holland festőnek tulajdonítottak. A mostani helyreállítási munkák eredményeként ismét megváltozott a festmény dinamikája és ahogy Dibbits fogalmazott egy nyilatkozatában, megtanította a műkedvelőknek azt is, hogy Rembrandt sosem azt csinálta, amit elvártak volna tőle.

A helyreállítási folyamat csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, még azelőtt, hogy a világjárvány következtében a múzeumok bezárni kényszerültek. A kutatók a restaurációs munka során csúcstechnológiás szkennereket és röntgensugarakat használtak, de bevetették a mesterséges intelligenciát is, amelynek megtanították Rembrandt technikáit az általa preferált színektől az ecsetvonásainak stílusáig.

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyílt kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük. A Smell the Art: Fleeting-Scents in Colour című tárlaton az összesen ötven, 17. századból származó holland festmény mellett egy-egy illatadagoló áll, melyek egy pedál lenyomásával illatos levegőt fújnak ki.

(Fotó: Remko De Waal)

rembrandt | festmény | mesterséges intelligencia | művészet

FOLYTASD EZZEL

Egészen hihetetlen híresség indul Joe Biden ellen az amerikai elnökválasztáson

Ilyen árakra készüljön az, aki élő fát vásárolna karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram