Close
A Greenpeace vonattal helyettesítene és betiltana számos európai repülőjáratot

A Greenpeace vonattal helyettesítene és betiltana számos európai repülőjáratot

A vonat lesz az új repülő? Te mit gondolsz? Mondd el a cikk végén!

A népszerű rövid távú európai repülőjáratok több mint fele helyettesíthető lenne vasúti közlekedéssel – derült ki a Greenpeace által bemutatott jelentésből, amit az OBC-Transeuropa olaszországi intézet készített.

A dokumentum a százötven legfontosabb unión belüli rövid távú járatot, valamint a kétszázötven legfontosabb Európán belüli rövid távú járatot elemezte. (Kizárták az elemzésből a szigetek összeköttetését biztosító járatokat, hiszen azok vasúttal nem pótolhatók.) Kiderült, hogy a harminc legnépszerűbb, Európai Unión belüli rövid távú járat ötvenhárom százaléka esetében létezik közvetlen vasúti összeköttetés a két helyszín között.

A legtöbbet használt járatok tíz százaléka esetében a távolság négy óra alatt teljesíthető vonattal, további tizenkilenc százalék hat óra alatt. Ausztriában ez – a néhány gyors nappali és éjszakai vonatjáratot is ideszámítva – a rövid repülőutak nyolcvan százalékára érvényes.

„A közvetlen éjszakai vonatokkal együtt tehát Európában a rövid járatok csaknem fele kényelmesen helyettesíthető vonatúttal is”

– mondta a Greenpeace szóvivője, Herwig Schuster. Éppen ezért a szervezet a könnyen pótolható járatok betiltását követeli Ausztriában, például a Bécset Budapesttel, Prágával és Münchennel összekötő repülőutakét.

„Ha az Európán belüli 250 legnépszerűbb repülőjárat mindegyikét vasúti járattal helyettesítenék, az évente 23,5 millió tonnányi szén-dioxidot spórolna meg. Ez Horvátország éves emissziójának felel meg”

– hangoztatta Schuster. A Greenpeace szerint a cél érdekében a vasút fejlesztésére van szükség, és arra, hogy a repülésnél sokkal olcsóbb legyen. Emellett elsősorban Kelet- és Délkelet-Európában jóval gyorsabbá és gyakoribbá kell tenni a vasúti közlekedést.

Neked mi a véleményed?

75% Egyetértek a Greenpeace-szel, szerintem is értelmesebb, jobb és környezetkímélőbb Európában vonatozni
8% Nem értek egyet, szerintem sokkal gyorsabb és kényelmesebb repülni
17% Bizonytalan vagyok, valahol támogatom a kezdeményezést, de a repüléstől sem válnék meg Európán belül

(Forrás: MTI, HVG, fotók, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Magyarországon mostantól már nem elég két oltás a védettségi kártyához
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom