Close
Hatalmas változás jön jövőre a repülőkön, megszűnik a telefontilalom

Hatalmas változás jön jövőre a repülőkön, megszűnik a telefontilalom

Az utazók telefonálhatnak, üzenetet küldhetnek, és videókat is nézhetnek útközben, bár annak részleteit egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan hogyan fog működni.

Hamarosan nem kell már kikapcsolnunk vagy repülőmódba tennünk a telefonunkat, ha az Unión belül utazunk, és a repülőket is felszerelhetik az 5G technológiával az Európai Bizottság döntése szerint.

A telefonokat eredetileg azért kellett kikapcsolni, mert nem állt rendelkezésre elég információ arról, hogy a mobilkomuunikáció befolyásolja-e az automatikus repülésirányító rendszereket. Az eddigi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az interferencia kockázata nagyon kicsi.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor nem olyan rég merültek fel aggályok azzal kapcsolatban, hogy az 5G-frekvenciák akadályozhatják a repülési műszereket, Európában viszont állítólag nem kell aggódni emiatt, mert itt más frekvenciákat és alacsonyabb teljesítménybeállításokat használnak, mint a tengerentúlon.

Az utazók 5G-t akarnak, a szabályozók pedig megnyitják ezt a lehetőséget, de közben biztosítják azt is, hogy mindez biztonságos legyen

mondta Dai Whittingham, Nagy-Britannia Repülésbiztonsági Bizottságának vezérigazgatója.

A tervek szerint a tagállamok 2023. június 30-tól biztosítják az 5G technológiát a repülőgépeken. Bár a tervet előrelépésként értékelik a szakemberek, nem mindenki fogadja örömmel.

Elnézve, ahogy az emberek telefonjukhoz viszonyulnak az összes többi tömegközlekedési eszközön, ez lehangoló hír

– írta egy felhasználó a Twitteren. „Még egy ok, amiért utálni lehet a repülést. Képzeld el, hogy órákra beszorulsz valaki mellé, aki a telefonját bújja” – írja egy másik.

“Még csak tervben sincsenek a csendes kabinok!” háborgott szintén egy kommentelő, de olyan is akadt, akit az új szabályok nem rendítenek meg a telefonmentességben. „Szeretem, hogy a repülőn (pedig nem is repülök túl gyakran) egyáltalán nincs hálózat. Ez a teljes kikapcsolódás” írta a digitális detox egy elkötelezett híve.

Akik viszont a repülőn sem akarnak lemondani a mobilozásról, azoknak egy profi golfozó hasznos tippet ad a TikTokon, ha már a szélessávú internet sem olyan távoli álom.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülő | repülés | telefon

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram