Close
Az Európai Bizottság is jóváhagyta a franciák úttörő tervét

Az Európai Bizottság is jóváhagyta a franciák úttörő tervét

A repülőterek tiltakoztak, de az Unió zöld lámpát adott.

Franciaországban 2021-ben született meg az a klímatörvény, amelynek keretében betiltanák azokat a két és fél órás menetidőnél rövidebbel rendelkező járatokat, amelyeket vonattal is lehet helyettesíteni.

Azonban, amikor az új szabályozást bejelentették, a Francia Repülőterek Szövetsége és a Nemzetközi Repülőterek Tanácsának európai szervezete is tiltakozását fejezte ki, noha

kezdetben összesen csak három útvonalat érintene a korlátozás: a Párizs-Orly és Nantes, Lyon valamint Bordeaux közöttieket.

Ezért az Európai Bizottság is vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, jogszerű-e az intézkedés. Most pénteken pedig megszületett a döntés és a terv zöld lámpát kapott. Ugyanakkor ez még mindig nem jelenti azt,  hogy ténylegesen elbúcsúzhatunk ezektől a járatoktól, ugyanis az intézkedéseket még nyilvános konzultációra is be kell nyújtani, és az államtanácsnak is felül kell vizsgálnia, mielőtt a gyakorlatban is alkalmaznák.

Clément Beaune közlekedési miniszter a magánrepülőket is megregulázná, aminek eszközét az adók és korlátozások jelenthetik, és kötelezhetik a vállalatokat is, hogy hozzák nyilvánosságra a véges magánrepülőhasználatra vonatkozó adatokat.

A miniszter szerint az ország nem tudja tovább tolerálni, hogy a szupergazdagok magánrepülőzzenek, miközben az átlagembernek össze kell húznia a nadrágszíjat az energiaválság és a klímaváltozás miatt.

Bár akár egy kisebbnek látszó lépés is sokat számíthat környezetvédelmi szempontból, egy tanulmány szerint a rövid távú járatok betiltása korántsem olyan hatékony intézkedés, mint amilyennek tűnik. Ugyanakkor lehet, hogy olykor ettől függetlenül is érdemes vonatra váltani, mert ha azt gondoljuk, hogy mindig a repülő a gyorsabb megoldás, érhetnek meglepetések.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

járat | franciaország | rövid távú | klíma | tilalom

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram