Az Európai Bizottság is jóváhagyta a franciák úttörő tervét

A repülőterek tiltakoztak, de az Unió zöld lámpát adott.

Franciaországban 2021-ben született meg az a klímatörvény, amelynek keretében betiltanák azokat a két és fél órás menetidőnél rövidebbel rendelkező járatokat, amelyeket vonattal is lehet helyettesíteni.

Azonban, amikor az új szabályozást bejelentették, a Francia Repülőterek Szövetsége és a Nemzetközi Repülőterek Tanácsának európai szervezete is tiltakozását fejezte ki, noha

kezdetben összesen csak három útvonalat érintene a korlátozás: a Párizs-Orly és Nantes, Lyon valamint Bordeaux közöttieket.

Ezért az Európai Bizottság is vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, jogszerű-e az intézkedés. Most pénteken pedig megszületett a döntés és a terv zöld lámpát kapott. Ugyanakkor ez még mindig nem jelenti azt,  hogy ténylegesen elbúcsúzhatunk ezektől a járatoktól, ugyanis az intézkedéseket még nyilvános konzultációra is be kell nyújtani, és az államtanácsnak is felül kell vizsgálnia, mielőtt a gyakorlatban is alkalmaznák.

Clément Beaune közlekedési miniszter a magánrepülőket is megregulázná, aminek eszközét az adók és korlátozások jelenthetik, és kötelezhetik a vállalatokat is, hogy hozzák nyilvánosságra a véges magánrepülőhasználatra vonatkozó adatokat.

A miniszter szerint az ország nem tudja tovább tolerálni, hogy a szupergazdagok magánrepülőzzenek, miközben az átlagembernek össze kell húznia a nadrágszíjat az energiaválság és a klímaváltozás miatt.

Bár akár egy kisebbnek látszó lépés is sokat számíthat környezetvédelmi szempontból, egy tanulmány szerint a rövid távú járatok betiltása korántsem olyan hatékony intézkedés, mint amilyennek tűnik. Ugyanakkor lehet, hogy olykor ettől függetlenül is érdemes vonatra váltani, mert ha azt gondoljuk, hogy mindig a repülő a gyorsabb megoldás, érhetnek meglepetések.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülőtér | franciaország | repülő | rövid távú | tilalom

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom