Mégsem érdemes betiltani a rövid távú járatokat? Meglepő következtetésre jutott egy tanulmány

Több európai ország is extra adót vetett ki a rövid távú, azaz ötszáz kilométeren belül található úti célokra közlekedő járatokra, de van, ahol a tilalom is szóba került. Egy új tanulmány viszont megkérdőjelezi mindennek az értelmét.

„Az extra rövid távú repülések betiltása: környezetvédelmi bizonyosság vagy politikai turbulencia?“ című kutatás eredményeit a Twitteren osztották meg a szerzők, Frédéric Dobruszkes, Giulio Mattioli és Laurette Mathieu.

A tanulmány azt modellezte, milyen hatással lenne a károsanyag-kibocsátásra, ha Európa mind a 31, légiközlekedésben részt vevő országa betiltaná az ötszáz kilométeres táv alatti járatokat.

A kutatók azt találták, hogy ennek talán nem lenne sok értelme, miután ezek az utak az összesnek mintegy 28 százalékát teszik ki, eközben az összes üzemanyag-felhasználásnak pusztán hat százalékáért felelnek.

A hosszú távú (400 kilométeres feletti) járatok ehhez képest mindössze hat százalékát jelentik az összes útnak, miközben a kibocsátás 47 százaléka kapcsolódik hozzájuk. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a rövid távú járatok megcélzása, (amelyek gyakran azért jöttek létre, hogy a földrajzi fizikai akadályokat leküzdjék),

keveset tesz hozzá a repülés klímára gyakorolt hatásának csökkentéséhez.

Ezzel szemben sürgősen szükség lenne a hosszú távú járatok szabályozására.

Giulio Mattioli közlekedéskutató és a tanulmány egyik szerzője a Twitteren azt írta, hogy a rövid repülések emissziós hatását „eltúlozzák”, ami beárnyékolja a hosszú távú repülések súlyos hatásairól szóló értelmes beszélgetéseket.

Mint hozzátette, „a politikai döntéshozók nyilvánvalóan érdekeltek abban, hogy a rövid távú járatokra összpontosítsanak, mivel ezeket általában alacsony költségű intézkedésekkel lehet szabályozni, és nem lesznek dühösek az emberek. Ez azonban nem sokat segít a kibocsátáson, tehát ha valakit érdekel a klíma, annak többet, sokkal többet kell tennie.

A valódi megoldást talán a teljesen elektromos vonat-repülő hibrid hozza majd el, bár egyes kutatások szerint már a radikális klímacélok teljesítése sem menti meg az időjárást.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

kutatás | széndioxid | károsanyag-kibocsátás | károsanyag | rövid távú

FOLYTASD EZZEL

Kávézót nyitnál? Vagy épp vendégházat? - formabontó képzésekkel vár a Laba és a Skvot

A nagy zsúfoltságra tekintettel ezt az egy szabályt mindenkinek be kell tartania a gyönyörű úti célon

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom